hčsp frano čirko boris vujčić hnb krediti

Iako je najava nenormalno jeftine posudbe 3 milijarde kuna bankama od strane HNB-a danas bila na naslovnicama gotovo svih dnevnih tiskovina, nitko u Hrvatskoj na to nije reagirao osim Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) koja se oglasila priopćenjem i razotkrila što se zapravo krije iza tog poteza.

Priopćenje HČSP-a koje potpisuje njen politički tajnik Frano Čirko prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski mediji danas su bombastično najavili potez guvernera Hrvatska narodne banke (HNB) Borisa Vujčića o jeftinoj posudbi tri milijarde kuna bankama na rok do četiri godine uz kamatnu stopu od 1,8%, što bi trebalo rezultirati smanjenjem kamatnih stopa kredita u kunama, a time navodno i gospodarskim rastom. Kada se malo bolje analizira ova Vujčićeva najava, vidimo da je riječ samo o još jednoj HNB-ovoj prijevari u službi banaka, a na štetu hrvatske države i njenih građana.

Naime, kako je u 2015. godini potražnja za kunskim kreditima skočila za četvrtinu te je i dalje u porastu, banke su se bacile na posao i odlučile si priskrbiti nove zalihe kuna iz HNB-a i to po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 1,8%. Prema procjenama HNB-a, ovim potezom banke će kamate kunskih kredita smanjiti za jedan postotni bod. S obzirom na to da je trenutačna prosječna kamatna stopa na kunske kredite oko 9% za nenamjenske i 5% na stambene, a da će prema procjenama HNB-a (koje se uopće ne moraju ostvariti) nakon ove posudbe one biti oko 8% na nenamjenske i 4% na stambene, čak i malo dijete može izračunati koliku će količinu novaca banke zaraditi ovom jeftinom posudbom kuna kod HNB-a.

Druga stvar po kojoj se vidi da se radi o prijevari u službi banaka jest i činjenica da ukoliko HNB zaista želi pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, a čime pravda ovu jeftinu posudbu, novac koji HNB kani posuditi bankama može jednostavno usmjeriti prema samoj državi koja će samostalno i suvereno financirati potrebite hrvatske gospodarstvenike po kamatnoj stopi od 0%, a pojedine financirati i bespovratno. U tom slučaju nisu potrebne banke kao posrednici koji temeljem tog posredništva zarađuju i iz Hrvatske izvlače enormne količine novaca, a u Hrvatskoj selektivno financiraju uglavnom one gospodarske subjekte koji spadaju u njihove interesne grupacije, u pravilu – nehrvatske. No, za takav scenarij potreban je suverenistički HNB koji radi samo u službi države i njenih građana, a ne u službi stranih banaka.

Čak i da određeni gospodarski subjekti malo jeftinijim kreditima uspiju napraviti neki dobar posao, država u cjelini će biti u gubitku jer enormno izvlačenje novca iz Hrvatske preko kredita stranih banaka dugoročno može rezultirati samo gospodarskim padom i sve većim dužničkim ropstvom u kojemu se Hrvatska nalazi.

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) smatra da Boris Vujčić i HNB svojom najnovijom prijevarom samo dodatno dokazuju da su ništa drugo već poluge stranih banaka preko kojih osiromašuju Hrvatsku, upravljaju njenim gospodarstvom, te u svojim rukama drže gotovo čitavi hrvatski monetarni i gospodarski suverenitet. Dok se tome ne stane na kraj, nema bolje budućnosti u Hrvatskoj.

U Zagrebu, 10. veljače 2016.

Frano Čirko, politički tajnik HČSP-a”