hčsp jobbik laslovo mađarska

Hrvatska čista stranka prava, mađarska stranka Jobbik i Pokret mladih “64 županije” (HVIM) u subotu su održali komemoraciju u Laslovu povodom 24. obljetnice dana okupacije tog slavonskog sela s pretežito mađarskim stanovništvom kojeg su u Domovinskom ratu od agresora zajedno branili Hrvati i Mađari. Ovo je već četvrta komemoracija koju hrvatski i mađarski domoljubi organiziraju u Laslovu.

Unatoč kiši i hladnoći, prije same komemoracije održan je “Mimohod hrvatsko-mađarskog bratstva” od sela Korođ do Laslova (udaljenost 5 km) u kojem se sudjelovalo 150-ak hrvatskih i mađarskih domoljuba. Mimohod je počeo odavanjem počasti poginulim braniteljima Korođa ispred spomenika, a zatim krenuo putevima nekadašnje bojišnice, sve do središta Laslova gdje se ispred spomenika poginulim braniteljima održala komemoracija.

Delegaciju od 70-ak članova mađarske stranke Jobbik predvodio je njihov zastupnik u mađarskom parlamentu Balázs Ander, zajedno s ostalim dužnosnicima Jobbika.

Ander je naglasio kako su zajednički život i prijateljstvo Mađara i Hrvata ukorijenjeni u našoj zajedničkoj povijesti koje nas spajaju snažnim vezama, a te veze su toliko snažne koliko je snažan i čvrst slavonski hrast, karakteristično drvo slavonskog kraja. “Nema te oluje koja će pokolebati taj hrast. I kao što se korijenje nekog od takvih gigantnih drva zarije u zemlju ovoga kraja, tako se ukorijenilo i naslijeđe bratstva po oružju, koje se utvrdilo u vatri stoljeća, u duši svakog Mađara i Hrvata.”

hčsp jobbik laslovo mađarska

“Kao 1566. godine, kada su se malobrojni branitelji Sigeta morali sami suočiti s tisućama vojnika opsadnika Turaka – i Srba u njihovoj pratnji, jer carska vojska Habsburga, kako bi obranila Beč, stala je kod Đura te nije dala pomoć, tako ni 1991. godine niste mogli računati na pomoć, nismo mogli računati na podršku Zapada, koji je i tada bio ponosan na sebe i potonuo u blato liberalne impotencije”, naglasio je Ander.

Glavni organizator mimohoda i komemoracije u Laslovu Frano Čirko, predsjednik Mladeži HČSP-a, istaknuo je kako žrtva laslovačkih branitelja Hrvatima i Mađarima mora biti zalog i obaveza da se naša dva naroda u svim nevoljama i problemima, onim manjim i onim većim, bratski pomažu te ih zajedno rješavaju u obostranu korist. “Tijekom sigurnosne krize, koja trenutno pogađa cijelu Europu, Hrvatska i Mađarska moraju beskompromisno i odlučno zajednički stati u obranu suvereniteta i državnosti naših dviju država. Naša zajednička povijest i zajedničke žrtve, od Zrinskih i Frankopana pa sve do laslovačkih branitelja, na to nas i obvezuju!”, poručio je Čirko.

hčsp jobbik laslovo mađarska

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak nazočnima je predočio kratak presjek povijest zajedništva Hrvata i Mađara; od Sigeta, preko Janka-puszte i mađarske pomoći pri stvaranju Nezavisne Države Hrvatske, pa sve do Domovinskog rata i Laslova. “Mi pravaši ništa izvan povjesnice ne priznajemo za siguran i čvrst temelj, a naša zajednička povijest je bezbroj puta potvrdila taj čvrsti i siguran temelj, temelj opstanka i napretka naših naroda”, istaknuo je Miljak.

“Za stvaranje sadašnje Hrvatske, prvo naoružanje nam je došlo preko Mađarske. Hvala vam braćo Mađari i neka vječno živi hrvatsko – mađarsko bratstvo”, zaključio je Miljak na kraju svog govora.

hčsp jobbik laslovo mađarskaPrisutnima se obratio i predsjednik mađarskog Pokreta mladih “64 županije” György Gyula Zagyva koji je hrvatskim i mađarskim domoljubima poručio da je pred nama težak zadatak borbe za opstanak naših država i naroda, te da ćemo u tome opet, kao i uvijek, biti sami te da ćemo se morati oslanjati jednu na druge.

U ime laslovačkih branitelja prisutnima se obratio Stjepan Deže, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Laslovo. U svom vrlo emotivnom govoru, Deže je hrvatskim i mađarskim domoljubima od srca zahvalio što su se unatoč kiši i hladnoći odvažili doći u Laslovo, propješačiti putevima obrane Laslova te odati počast poginulima.

Nakon komemoracije, laslovački branitelji ugostili su hrvatske i mađarske domoljube u svome domu. Nakon komemoracije u Laslovu hrvatski i mađarski domoljubi zaputili su se u Vukovar gdje su na Memorijalnom groblju odali počast svim palim hrvatskim braniteljima u obrani Grada Heroja.

hčsp jobbik laslovo mađarska

hčsp jobbik laslovo mađarska

hčsp jobbik laslovo mađarska

hčsp jobbik laslovo mađarska

hčsp jobbik laslovo mađarska

hčsp jobbik laslovo mađarska