Dan nakon izbora za Europski parlament Zlatko Hasanbegović za Jutarnji list je poručio da ujedinjenje desnice pred sljedeće parlamentarne izbore nije nemoguća misija, da takva ideja nikad nije bila sporna, ali i da će se morati postaviti vrlo jasna načela kako ne bi došlo do postizborne prevare birača.

– Logika izbornog sustava u kojem ima 10 izbornih jedinica unutar jednih izbora nameće predizbornu suradnju srodnog biračkog tijela. To nikad nije bilo sporno. No treba napraviti političku platformu koja neće predstavljati postizbornu prevaru birača. Bitno je da ta politička platforma ima temelj autohtonog političkog programa te da ni u jednom trenutku ne smije biti instrument unutarnjih borbi HDZ-ovih podzemnih i nadzemnih frakcija – objasnio je svoj plan Hasanbegović, koji naglašava da su oni ovakvim izbornim rezultatom pokazali da su “autentična politička opcija s jasnim političkim ciljem, a ne ad hoc skupina za jednokratnu političku uporabu”. Dodao je i da do parlamentarnih izbora ima sasvim dovoljno vremena da se dogovore načela, ako je to moguće, za takav politički nastup.

Time je Hasanbegović postavio jasne uvjete i načela moguće suradnje Ruži Tomašić koja je nakon  osvojenog mandata poručila Neovisnima da sjednu i razgovaraju “ako su ozbiljni političari, kako kažu da jesu”, piše Jutarnji list.