zlatko hasanbegović ministar hnd mediji

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Rebublike Hrvatske, gostovao je u vijestima televizije Al Jazeera. Tamo je dao svoja mišljenja o svim bitnim i aktualnim temama u Hrvatskoj koje ga se tiču.

Sporne su neke reforme? Nesuglasice u Vladi?

Partneri u vlasti slažu se, predani smo ostvarivanju svog programa. Riječ je o buri u čašici vode. Sve špekulacije o mimoilaženjima neutemeljene su.

Njemački Spiegel kaže da gušite slobodu medija?

Riječ je o neutemeljenim optužbama koje nemaju utemeljenje niti u jednom postupku Vlade, ili bilo kojeg ministra, pa ni mene osobno.

Otkad ste imenovani na dužnost ministra prate vas optužbe da trivijalizirate zločine NDH? Upitnim se smatraju vaši stavovi o antifašizmu.

Te optužbe neutemeljene su. Ne mogu se izvući iz bilo kojih mojih izjava i postupaka. To je sve refleksija unutarpolitičkih odnosa i činjenice da se oporbeno djelovanje prenijelo na medijski prostor i da su HND preuzele skupine koje ovu časnu udrugu koriste za paraideološka i parapolitička djelovanja. Priča o ukidanju, ograničavanju medijskih sloboda neutemeljene su. Te optužbe se prenose na žalost i na međunarodno područje iz krugova koji su zapravo politički kritičari ove Vlade. Otvara se jedna potpuno nepotrebna debata u hrvatskom javnom životu koja je neutemeljena.

Spomenuli ste međunarodno okruženje. Posebno oštar bio je Zuroff. Kako je raditi u tom ozračju stalnog osporavanja?

To nije ugodno ozračje, no činjenica je da to mora prihvatiti svatko tko se bavi politikom. Kada govorite o konkretnom gospodinu Zuroffu – jasno sam rekao da osoba koja je negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici.

Oštro ste izloženi kritikama zbog toga što ukidate glasila namijenjena manjinskim skupinama. Uskraćujete novac neprofitnim medijima. Po kojim kriterijima donosite takve odluke?

Ministarstvo nije ukinulo niti jedno manjinsko glasilo. Manjinska glasila se financiraju iz Savjeta za nacionalne manjine. Riječ je o jednoj dotaciji novinskoj kući na talijanskom jeziku – Edit – koja se našla u Ministarstvu kulture temeljem ranijih političkih dogovora. Od vremena Ive Sanadera, preko svih vlada, Ministarstvo kulture nije nadležno za financiranje manjinskih glasila. Jasno sam rekao da je riječ o jednoj vrsti političkog reketa koji su sve vlade za glas i političku lojalnost vladinoj većini saborskom zastupniku Furiju Radinu. Ja sam prekinuo s tom praksom i vrlo jasno istaknuo da kao ministar nikome neću plaćati financijski reket. Bez obzira je li riječ o takozvanim lijevim ili takozvanim desnim glasilima. Ovdje se samo radi o prekidu netransparentne redistribucije novca poreznih obveznika, prekidu financiranja jedne klijentelističke mreže koja protekle četiri godine temeljem svojih političkih veza s bivšom vladom ostvarivala značajna financijska sredstva. Ovo je reformska Vlada, ne radi se o privatnom novcu, radi se o novcu poreznih obveznika koji se više ne može dijeliti na dosadašnji način.

Spomenuli ste razmimoilaženja s HND-om. Nakon djelatnika u kulturi i novinari traže vašu ostavku. Razmišljate li o ostavci?

Ne razmišljam o ostavci. Radi se o nekim novinarima, bolje rečeno aktivistima, i nekim djelatnicima u kulturi. O čemu se najbolje moglo vidjeti jučer kada je Predsjednica RH izviždana i prekinuta u svom nastupu na konferenciji HND-a. To najbolje pokazuje o čemu je riječ i da u Hrvatskoj nije nimalo ugrožena sloboda govora već da na tome ustrajavaju upravo koji žele ukinuti slobodu govora svojim političkim ili ideološkim neistomišljenicima, kazao je Zlatko Hasanbegović.

Izvor: Sloboda.hr/Al Jezeera