zlatko hasanbegović frljić

Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović poručio je u subotu u Osijeku, nakon sastanka s čelnim ljudima kulturnih ustanova s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, da hrvatska kultura nije samo u Zagrebu te da će ubuduće osnovni kriterij u raspodjeli sredstava biti kulturološki, a ne politički, odnosno da će isključivo rezultati rada kulturnih ustanova biti mjerilo i kriterij prema kojem će im se dodjeljivati sredstva.

”Glavni cilj posjeta bio je upoznati se sa kulturnim djelatnicima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, voditeljima ključnih kulturnih ustanova te čuti iz prve ruke koje su njihove potrebe i koja su njihova očekivanja od Ministarstva kulture. Hrvatska kultura nije samo Zagreb, hrvatska kultura su svi krajevi Hrvatske, a osobitu skrb trebaju imati oni koji su najviše stradali u Domovinskom ratu, čije posljedice se nažalost još uvijek osjete. I dalje postoji jedna nevidljiva crta između ratne i mirnodopske Hrvatske, a tu crtu konačno trebamo prebrisati”, poručio je Hasanbegović.

Osvrnuo se na sredstva predviđena u ovogodišnjem proračunu za kulturu, dodajući kako su ona na razini prošlogodišnjih te i dalje nedostatna, pa da će nastojati to promijeniti već u sljedećem proračunskom razdoblju.

”Stanje je u zemlji takvo kakvo je, svi se tome moramo prilagoditi. No, moje temeljno načelo jest da ključni problem nisu toliko bila sredstva koja su stajala na raspolaganju Ministarstvu kulture, već način njihove raspodjele”, kazao je dr. Hasanbegović istaknuvši kako će se to promijeniti.

Na novinarski upit da komentira Frljićev poziv da se ”odlučnije krene u bojkotiranje i suprotstavljanje fašizaciji kulture”, Hasanbegović je rekao da je riječ o ”propagandnim besmislicama koje uopće nije vrijedno komentirati”.

”Ipak, reći ću, Ministarstvo kulture je predano cjelini hrvatske kulture, ne postoji lijeva i desna kultura, postoji samo ono vrijedno, što će ministarstvo znati prepoznati. Mislim da bi svi u javnom govoru, posebice oni koji vode državne kulturne ustanove, trebali paziti što govore i imati jednu vrstu odgovornosti prema javnosti te prestati različitim besmislicama opterećivati društvo”, rekao je ministar Hasanbegović.

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder izrazio je zadovoljstvo zbog ovih ministrovih najava dodajući da se do sada iz državnog proračuna za osječki HNK izdvajalo oko 1,5 milijuna kuna, što je uvjerljivo najmanje u odnosu na druge nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj.

”Godinama smo zanemarivani i marginalizirani. Ne samo HNK, nego i druge kulturne ustanove na hrvatskom istoku. Ne tražimo od Ministarstva milost. Mi tražimo da naša pozicija bude barem jednaka poziciji svih ostalih sredina, odnosno kulturnih ustanova u Hrvatskoj, što do sada nije bio slučaj”, kazao je Šnajder.

Podsjetio je kako kulturni djelatnici i ustanove s ovoga područja postižu značajne rezultate, pa su u tom smisli zatražili od ministarstva da rezultati rada budu mjerilo i kriterij pri dodjeli sredstava.

”Novaca nema puno, mi smo toga svjesni, ali je zato izuzetno bitno kako će se taj novac raspodijeliti. Ministar Hasanbegović ovaj je naš stav podržao i obećao nam da će se tako i rukovoditi” kazao je Šnajder.

(Hina)