hasanbegović albanija

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministrica kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furxhi potpisali program suradnje u području kulture za razdoblje od 2016. do 2019.

Hasanbegović je istaknuo kako je riječ o petom provedbenom programu o kulturnoj suradnji za trogodišnje razdoblje.

“Program potpisujemo na temelju međudržavnoga sporazuma o prosvjetnoj i kulturnoj suradnji koji je potpisan još 1994. godine. U programu govorimo o konkretnoj suradnji pojedinih kulturnih ustanova. Otvaramo prostor za kulturnu suradnju koja uključuje i razmjenu gostovanja književnika, kulturnih radnika i posebice važno – time prekidamo četverogodišnju stanku u našim odnosima budući da je ovaj program obnovljen”, kazao je Hasanbegović.

Na upit novinarke što će HDZ sada nakon ‘pada Oreškovića’, ministar kulture kazao je kako ne treba mistificirati.

“Mislim da ne treba mistificirati, potpuno je jasno što nam slijedi nakon što je Predsjednik Vlade izgubio povjerenje u parlamentu. Dva su moguća scenarija. Jedan je traženje nove parlamentarne većine koja bi dala potporu mandataru, gospodinu Mariću. Rokovi su jasni, ukoliko do toga ne dođe – slijede nam novi izbori”.

U scenariju traženja nove većine često se spominje da ste vi uvjet – da vaše ime u toj Vladi ne bude?

“O tome možemo čitati samo u novinama. To su u ovoj fazi još uvijek špekulacije. HDZ je još uvijek stožerna i po broju mandata najjača stranka u Hrvatskom saboru. Potpuno je neprihvatljivo da bilo tko izvan HDZ-a kadrovira sastav nove Hrvatske vlade koja će u svojim temeljima počivati na zastupnicima HDZ-a”.

hasanbegović albanija

Čak i ako zastupnici manjina to budu uvjetovali? Je li se HDZ spreman odreći njihove potpore zbog vas?

“Mogu još jednom ponoviti svoje načelno stajalište. Niti jednoj ozbiljnoj stranci, pa ni HDZ-u, nitko izvan te stranke ne može nametati rješenja”.

Hoće li HDZ na moguće nove izbore ići s Tomislavom Karamarkom na čelu?

“Tomislav Karamarko je predsjednik HDZ-a i to je činjenica. Potpuno je jasno da svaka stranka ide na izbore na čelu sa svojim predsjednikom”.

Zašto ministri jučer nisu bili na izglasavanju o povjerenju Tihomiru Oreškoviću?

“To je bila odluka samih ministara i njihova nazočnost nije niti bila potrebna”.

S kim ćete ići u preslagivanje i hoće li gospodin Marić uspjeti prikupiti 76 potpisa?

“To ćemo vidjeti. Nisam astrolog. Vidimo da astrolozi ovih dana iznose svoje procjene o hrvatskoj politici. Čini mi se da dio političkih analitičara također poseže za astrološkim instrumentima, da je u tom smislu potpuno irelevantno gledamo li na televiziji astrologe ili političke analitičare”, kazao je Hasanbegović aludirajući tim odgovorom na pojavljivanje astrologinje u Dnevniku 3 HRT-a zbog čega je s mjesta urednika smijenjen Petar Vlahov.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr
Foto: fah