hrvatski forum sarajevo hasanbegović

Ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović odmah je krenuo u rješavanje vrućih pitanja u svom resoru. Tako je iznenadio žurnom odlukom o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije, kojemu su mnogi kritičari i urednici portala spočitavali neobične kriterije dodjeljivanja sredstava iz proračuna.

Podsjetimo, iz godine u godinu državni novac su dobivali mahom isti, lijevi neoliberalni portali udruga poput Mufa, Libele, H-altera, Forum.tm, Mladih antifašista, Lupiga, Crola i sl., a sve se više nezadovoljnika javljalo s kritikama i pritužbima na rezultate natječaja.

U dotičnim udrugama, koje su godinama iz državnog proračuna izvlačile milijune kuna, nalaze se gotovo jedni te isti ljudi iz jednog, vrlo uskog, ideološkog kruga – ekstremno lijevog i ultraliberalnog.

Kako danas javlja N1, ministar je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016.

Kako se navodi u odluci o razrješenju, poziva se na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: “Ministarstvo kulture i posvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja”, te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije, međutim, tu se ne navode razlozi razrješenja.

Odmah je reagirao predsjednik HND-a notorni Saša Leković. “Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim”, poručio je.

S više informacija o smjeni sumnjivog Povjerenstva ministar Hasanbegović tek će se očitovati.

Klikni LIKE ako podržavate dr. Hasanbegovića!

hasanbegović povjerenstvo za neprofitne medije

Izvor: Sloboda.hr/N1/Direktno