zlatko hasanbegović hrvatsku povijesni muzej nataša mataušić

Novi ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak je razriješio dužnosti dosadašnju v.d. ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja Natašu Mataušić i na njeno mjesto postavio Mateju Brstilo Rešetar, višu kustosicu HPM, voditeljicu Zbirke heraldike i sfragistike.

Rješenje o razrješenju v.d. ravnateljice Nataše Mataušić stiglo je u ponedjeljak iz Ministarstva kulture na adresu Upravnog vijeća HPM i u njemu je objašnjeno da su na natječaj za ravnatelja te ustanove, koji je raspisan u prosincu prošle godine, stigle četiri prijave, među njima i one od bivše i sadašnje ravnateljice. Na temelju programa izabrana je Mateja Brstilo Rešetar, koja je “predložila temeljitije pripremljen i obrazložen program”, kako stoji u Rješenju, posebno “u kontekstu preseljenja na novu lokaciju” u zgradu bivše Tvornice duhana Zagreb. Nataša Mataušić razrješena je s dužnosti s 31. siječnjom, a nova ravnateljica stupa na snagu 1. veljače 2016. godine.

Bivša kustosica komunističko-propagandnog Muzeja revolucije naroda Hrvatske

V.d. ravnateljica Nataša Mataušić, inače povjesničarka i arheologinja, prije dolaska u HPM 1991. godine bila je kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u komunističko-propagandnom Muzeju revolucije naroda Hrvatske, a od 1999. godine i predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac.

“Iako sam smjenu očekivala zbog mog prethodnog rada u Muzeju revolucije naroda Hrvatske, ipak sam očekivala da će prevladati kriteriji struke i stručnosti, a ne politički i ideološki razlozi. Moji stavovi su jasni i ne stidim ih se javno izreći: ja sam antifašistkinja i ljevičarka, i nikad nisam surađivala sa Željkom Markić niti su moji stavovi bliski udruzi ‘U ime obitelji'”, izjavila je za tportal Nataša Mataušić.

Klikni LIKE ako podržavate dr. Hasanbegovića!

Po biografiji dotične Nataše Mataušić lako se može vidjeti da se radi o osobi krajnje zabrinjavajućeg političkog usmjerenja, koja je sav svoj rad temeljila na veličanju zločinačkog partizanskog pokreta i promociji mita o Jasenovcu.

Nataša Mataušić u svojoj je karijeri objavila dvije knjige (“Jasenovac 1941.-1945. Logor smrti i radni logor” i “Jasenovac-Zagreb: Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac”). Među priređenim izložbama ističe se desetak fotografskih izložbi o ratnim razaranjima u Hrvatskoj, a bile su zpažene i izložbe “Fotografski zapisi hrvatskoga antifašističkog pokreta”, “Spomen-područje Jasenovac 1968-1999.”, “Proboj logoraša, 22. travnja 1945.”, “Počeci logorskog sustava Koncentracioni logor Jasenovac, kolovoz 1941. – veljača 1942.”. Prije nekoliko godina koncipirala je značajnu izložbu u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu “El Shatt – Zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat (1944. – 1946.)”. Uz sve to je članica nekoliko međunarodnih udruženja, poput IHRE (International Holocaust Remembrance Alliance), a također je i voditeljica radne skupine za izradu novog nacionalnog programa u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau.

Izvor: Sloboda.hr/tportal