grmoja most

Kada ćemo vidjeti prve konkretne reforme nove Vlade i jesu li one moguće uz stalne sukobe između Mosta i HDZ-a u Poligrafu su analizirali Domagoj Ivan Milošević iz HDZ-a, Nikola Grmoja iz Mosta, Anka Mrak Taritaš iz HNS-a i sindikalist Vilim Ribić.

Sve u životu pa tako i u koaliciji počiva na povjerenju. Proteklih nekoliko mjeseci mi u Domoljubnoj koaliciji pokazali smo više povjerenja prema Mostu nego što je Most pokazao prema nama’, izjavio je Domagoj Ivan Milošević. Dodao je kako su uredi Tomislava Karamarka i Bože Petrova udaljeni desetak metara – treba sjesti i razgovarati.

Nikola Grmoja kazao je kako Božo Petrov nije poslao nijednu lošu poruku, za razliku od visokopozicioniranih HDZ-ovaca koji su medijima plasirali informacije o preslagivanju, ulasku HNS-a, Bandića… Dodao je kako su Mostovi ministri pripremili niz reformi, a od HDZ-ovih ministara pohvalio je ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislava Tolušića. Vjeruje kako će, ako se ne budu bavili prepucavanjima, uspjeti provesti reforme. “Mi se iz Mosta ničega ne bojimo, pa ni ‘izbacivanja s vlasti’ i rascjepa Mosta, što smo pokazali jedinstvom i ustrajnošću u pregovorima s SDP-om i HDZ-om”, kazao je Grmoja. Smatra kako Bandić svojim izjavama želi podignuti rejting uoči lokalnih izbora u Zagrebu.

Anka Mrak Taritaš kazala je da je HNS odlučio pojačati svoju građansku opciju i stabilizirati se ni lijevo ni desno, nego – na centru. Smatra kako za stabilno upravljanje zemljom trebaju stabilni partneri. Govoreći o reformama, kazala je kako ih ona ne vidi, jer nema ni ciljeva ni rokova. “Zasad je riječ samo o popisu lijepih želja”, dodala je. Najavila je da će se HNS u Saboru složiti s reformama za koje smatraju da su ispravne. Dodala je kako bi ova Vlada trebala izdržati četiri godine – treba razgovarati i u dogovoru povesti Hrvatsku korak naprijed, poručila je.

Vilim Ribić je kazao kako u Hrvatskoj nema centra. Sve su političke opcije gospodarski i ekonomski – desne. “Centar je briga za većinu građana, a mi imamo samo desne opcije – što je cementirano dolaskom na vlast Zorana Milanovića”, poručio je Ribić. Obrušio se na Miranda Mrsića koji je radio ono protiv čega sada priča. “I danas se nastavlja politika koja pogoduje kapitalu, domaćem i stranom. Racionalizacija troškova nisu refome, nego tehnikalije”, dodao je.

“Porezi moraju ići dolje, a odnos zaposlenih i umirovljenika je neodrživ”, kazao je Ivan Domagoj Milošević. Dodao je kako su od prošle vlade naslijedili ‘groblje’, a ne ‘kosture’ iz ormara. Govoreći o privatizaciji državne imovine, kazao je kako Podravka i Končar trebaju biti u privatnim rukama, a država je ta koja bi trebala odrediti jasna pravila igre i pomoći na izvoznim tržištima. Most, kazao je Nikola Grmoja, smatra da mrtvi kapital treba staviti u funkciji, a što se tiče tvrtki kazao je kako o tome treba razgovarati i donijeti odluku koje će se ostaviti u državnim rukama. Najvažnijim reformama smatra reformu javne uprave, fiskalnu konsolidaciju, razvoj poduzetništva, zapošljavanje i ukidanje parafiskalnih nameta.

Izvor: Sloboda.hr/HRT