Osmero Hrvata koji su pritvoreni zbog sumnje na trgovinu ljudima rekli su utorak pred sudom u Zambiji da nisu krivi, ali je ročište odgođeno za četvrtak, rekao je u utorak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Osmero hrvatskih državljana uhićeni su i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga. Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no ročište im je odgođeno. 

“Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu”, rekao je Grlić Radman novinarima. 

Ministar je rekao da im je pročitana optužnica. “Odgovorili su da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode tako da čekamo taj četvrtak koji će donijeti novosti”, dodao je. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima. Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio ih je nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljani “optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati”.

“MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum”, rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu