branko grčić

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u ponedjeljak je u Čakovcu rekao kako Vlada ide spremno na izbore jer će građani znati prepoznati kako je izvukla zemlju iz krize.

“Zadnje stope rasta govore kako idemo naprijed, a na nama je da nastavimo taj posao, ubrzamo cijelu priču i da u trećem kvartalu imamo još veću stopu nego u prvom kvartalu”, kazao je uz ostalo Grčić na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka sa čelnicima Međimurske županije.

Iznio je pritom neke gospodarske pokazatelje kao što su rast industrijske proizvodnje u srpnju za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec te rastu osobne potrošnje u srpnju na godišnjoj razini za 4,5 posto, a kaže i kako se nakon šest i pol godina bilježi rast zaposlenosti, dok je nezaposlenih čak 50.000 manje nego u isto vrijeme lani.

“Oporba pokušava opovrgnuti naše rezultate, ali su ovo službeni statistički pokazatelji”, naglasio je Grčić i dodao kako čak iz županija u kojima je na vlasti oporba govore o rastu i razvoju te imaju hvalospjeve na gospodarske rezultate.

‘Naša je zemlja zbroj županija’

“A ako rastu županije, mora rasti i Hrvatska, jer je naša zemlja zbroj županija”, kaže Grčić i dodaje kako je to apsurd oporbenih političara koji govore kako je na lokalnoj i regionalnoj razini sve super, a na nacionalnoj ne.

Za oporbu je rekao i kako pozitivne gospodarske brojke pripisuju konjukturi u Europskoj uniji zbog čega jača hrvatski izvoz, a pritom ne govore o doprinosu Vlade tim rezultatima.

Po podacima koje je iznio, u prvih šest mjeseci ove godine iz državnog je proračuna isplaćeno čak tri milijarde kuna za projekte koji se financiraju iz EU fondova dok je godinu dana ranije to iznosilo milijardu kuna.

Jedinicama lokalne uprave država pomagala ‘na druge načine’

Smatra i kako su snažnom uzletu pridonijele porezne mjere kojima su povećane plaće građana, a što je utjecalo i na povećanje osobne potrošnje.

Odgovarajući na novinarski upit da je to učinjeno (promjene u porezu na dohodak) na štetu gradova i općina, Grčić je priznao kako je to djelomično točno, objasnivši kako je država jedinicama lokalne samouprave pomogla drugim mjerama i na druge načine.

Oporavak građevinskog sektora, odlična turistička sezona, rast investicija, a i izvoz su razlog rasta BDP-a, rekao je Grčić, ističući kako nakon niza godina BDP raste jer rastu sve komponente.

BDP bi trebao rasti 3% samo da se servisira novi dug

Na novinarski upit o prigovorima oporbe da je Hrvatska za mandata sadašnja Vlade zadužena za čak sto milijardi kuna te kolika će stopa rasta BDP-a biti potrebna da bi se uopće moglo servisirati to zaduženje, Grčić je rekao da bi to bilo oko 3 posto. I tu se osvrnuo na oporbu kojoj, kako je rekao, ni jedna stopa rasta nije dovoljno velika, ni ona od 0,5 posto ni sada od 1,2 posto.

Grčić je pohvalio Međimursku županiju te za sjever Hrvatske rekao kako je to prostor u kojem se dogodilo najviše stranih ulaganja putem greenfield investicije. “Strane tvrtke su prepoznale ovaj kraj, ulažu i zapošljavaju naše ljude”, rekao je, poručivši kako će se taj trend sigurno nastaviti. (Hina)