branitelji koprivnica koprivnički mladen pavković

Takva kriza kakva je danas nije bila ni u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata. Najbolji primjer za to je Grad Koprivnica, u kojoj neprestano vladaju “crveni”. Oni “nemaju” novaca ni za programe braniteljskih Udruga.

Ove godine Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata za njihove aktivnosti udijelili su ukupno – 38.770,00 kuna, što u prosjeku nije ni tri tisuće kuna (na području Grada djeluje petnaestak Udruga) za njihovu cjelokupnu godišnju aktivnost. Ali, nije samo problem u tome, problem je da su i ta mala, nikakva financijska sredstva mogle dobiti tek samo neke (sic!) od Udruga, dakle ne sve, koje nisu po “ćefu” Gradu Koprivnici.

Ali, u izvješću Grada o doniranim sredstvima mogli smo pročitati i takvu “velikodušnost” koja je sigurno za Guinnessovu knjigu rekorda. Gdje su sada oni koji pričaju da su branitelji povlaštena kategorija? Gdje je Ministarstvo branitelja da vidi na koji se način sprdavaju s ljudima koji su bili prvi kad je trebalo?

Naime, Grad Koprivnica je Udruzi “Hrvatski vitezovi ratni veterani 90. – 91.”, kako piše u izvješću, za “psihosocijalni program branitelja” za 2014. izdvojio ni manje ni više nego 240 kuna. Hrvatski časnički zbor Grada Koprivnice za “sportske susrete članova” (dakle za “sportske susrete”!) dobio je još manje, svega 120 kuna! Zato je nekakva Koordinacija Udruga proizašla iz Domovinskog rata Grada Koprivnice, koja uopće ne djeluje, (!?) za ovu godinu primila čak četiri tisuće za “redovnu djelatnost”. Itd., i tako redom. Za uzvrat te i druge Udruge dužne su propagirati Grad i svugdje isticati da imaju njihovu financijsku potporu!

Spomenimo još da je Grad Koprivnica odlučio prošle godine raspisati natječaj za spomenik braniteljima. Natječaj je prošao, ali s idejnim rješenjem tog spomenika slažu se svi osim – branitelja, a ponajmanje članovi stradalničkih Udruga, tako da postoji mogućnost da će Grad Koprivnica podići spomenik svojim “vijećnicima”!

Nakon svega što su učinili i čine za ljude koji su bili prvi kad je trebalo – zaslužili su!

Autor: Mladen Pavković
Foto: Koprivnica.net