kolinda predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u ponedjeljak rano ujutro uvjerenje da će Hrvatska vrlo skoro, nakon provedenih konzultacija, imati novog mandatara i stabilnu vladu koja će raditi na dobrobit svih hrvatskih građana te čestitala izabranim zastupnicima te Domoljubnoj koaliciji kao relativnom pobjedniku izbora.

“Vjerujem da će hrvatska država u bliskoj budućnosti imati stabilnu vladu koja će prije svega raditi na dobrobiti države i svih njenih građana”, rekla je Kitarović na Pantovčaku nakon objave prvih neslužbenih rezultata izbora za osmi saziv Hrvatskoga sabora.

Prema Ustavu, predsjednica Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, a Grabar-Kitarović u izjavi je naglasila da će tom procesu pristupiti vrlo odgovorno, u skladu s ustavnim ovlastima.

“Nakon konzultacija, vjerujem da ćemo uskoro imati i novog mandatara nove hrvatske vlade”, rekla je hrvatske predsjednica.

Sve sudionike konzultacija pozvala je na zajedništvo te naglasila kako je želja hrvatskih građana, iskazana na izborima, da se prije svega vodi interes o dobrobiti hrvatske države i njezinih državljana “i da svi zajedno idemo u bolju Hrvatsku”.

“To je upravo ona ideja zajedništva koju zagovaram od samog početka i na to sve pozivam”, kazala je.

Sve koji su izabrani u novi saziv Sabora pozvala je da pokažu prije svega odgovornost prema građanima koji su ih izabrali, da poštuju njihovu želju i poruke koje su im poslali te da se “iznad stranačkih, partikularnih i bilo kojih drugih interesa prije svega postave interesi hrvatske države, hrvatskog naroda i hrvatskih građana”.

“Iza nas treba ostaviti predizbornu kampanju, bilo kakve podjele, bilo kakve teške ili ružne riječi koje su pale u kampanji. Treba se usredotočiti na interese države, građana, činjenicu da svi mi imamo odgovornost i obvezu Hrvatsku nastaviti dalje voditi iz krize ka boljem životu”, poručila je predsjednica Republike.

Grabar-Kitarović uputila je čestitku i svim državljanima i državljanima koji su na izborima, koji su protekli u nabojem redu bez incienta, pokazali da je hrvatska država zrela demokracija. (Hina)