predsjednica kolinda grabar kitarović milanović prijevremeni izbori

Okupljanjem na ulazu u Borovo selo, kod spomen obilježja 12 čempresa, danas je započelo obilježavanje Memorijala 12 redarstvenika u spomen na redarstvenike ubijene 2. svibnja 1991. godine u Borovu selu. Prema već ustaljenom programu potom su se okupljeni branitelji, predvođeni ratnim zastavama postrojbi i fotografijama ubijenih branitelja u koloni uputili do središta Borova sela i spomen obilježja poginulim redarstvenicima gdje su potom položeni vijenci. U koloni sjećanja bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je rekla kako pravda nije stigla zločince i njihove pomagače kao i one koji su osmislili naum o Velikoj Srbiji ali i da žrtva ubijenih redarstvenika nikada neće biti zaboravljena.

– Mora se znati istina o Domovinskom ratu i tko je započeo. Ne mogu postojati različita tumačenja o činjenicama i okolnostima koje su svima poznate, o kojima su svoj sud rekli i znanstvenici kao i međunarodna zajednica kroz presude svojih tribunala, rekla je Grabar Kitarović. Dodala je kako je Domovinski rat dio povijesti ali i važan jer je odredio sadašnjost i budućnost neovisne i suverene Hrvatske kao punopravne članice EU i NATO-a. Istaknula je i kako je prihvaćanje činjenica, procesuiranje odgovornih za zločine i duboko poštivanje prema braniteljima iz Domovinskoga rata temelj za suživot i promicanje mira.

Okupljenima se obratio i ministar unutarnjih poslova MUP-a RH Ranko Ostojić koji je pozvao srbijanske vlasti da pokažu svoje europsko opredjeljenje i put i omoguće suđenje preostalim optuženicima za zločin u Borovu selu koji i danas slobodno žive u Srbiji.

– Ovdje se dogodilo najkrvavije i najokrutnije ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika. Ništa slično se nije dogodilo tijekom rata. Naša obveza je pronaći posljednjeg nestaloga i sve one odgovorne za smrt policijskih službenika, rekao je Ostojić. Dok je Ostojić govorio predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su stajali iza spomen obilježja, okrenuli su leđa.

– Vjerojatno su me čuvali. Pretpostavljam barem, rekao je Ostojić komentirajući ovu gestu članova Stožera. Predsjednik Udruge specijalne policije Krpelji i brat jednoga od ubijenih redarstvenika u Borovu selu Stiv Culej kazao je kako od državnih predstavnika očekuje da se istina o dešavanjima u Borovu Selu nađe u udžbenicima hrvatske povijesti kako bi djeca učila istinu. Ukazao je kako niti ove godine nitko od predstavnika općinskih vlasti nije bio nazočan komemoraciji niti je dočekao predsjednicu države i poželio dobrodošlicu.

–- Mi nismo sljedbenici niti fašista niti antifašista. Direktno smo izrasli iz stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata kao i žrtvi svih koji su pali, istakao je Culej dodajući kako ne bi volio da iduće godine ponovno dođe do podjela tijekom što se dogodilo zadnje dvije godine. U Borovu Selu danas su bili i Đuro Glogoški, Josip Klemm, general Mladen Markač kao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je rekao kako očekuje od DORH-a da napokon poduzme ono što je potrebno u odnosu prema istim takvim organima u Srbiji kako bi se oni aktivnije uključili i zadovoljili pravdu.

Izvor: Večernji list