Ledena kiša u Gorskom kotaru prouzrokovala je ogromne probleme u prometu i opskrbi električnom energijom te neka goranska mjesta potpuno izolirala od svijeta.
Stanovnici Čabra od petka su bez električne energije, ista sudba zadesila je sinoć Fužine, Lokve, Mrkopalj, Kupsku dolinu te danas nešto iza 16.00 i Delnice. Stanovnici Vrbovskog strahuju da će zbog kvarova na električnoj mreži ostati i bez pitke vode.

Gorski kotar2

Župan Zlatko Komadina jutros je obišao Gorski kotar te proglasio stanje elementarne nepogode na području Fužina i Čabra, najavio je mogućnost da se stanje elementarne nepogode proglasi i u drugim goranskim lokalnim samoupravama. Iz HAK-a javljaju da je zbog ledene kiše i stabala koja pucaju pod težinom leda potpuno spriječeno prometovanje cestama D3 stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Kikovica – Gornje Jelenje – Sopač, D32 Delnice – Tršće, ŽC5031 Čabar – Plešce, ŽC5032 Crni Lug – Mrzle Vodice – Gornje Jelenje, ŽC5062 Kraljev Jarak – Fužine, ŽC5068 Vrata (spoj sa autocestom) – Belo Selo – Bukovac, ŽC5185 Mali Lug – Zamost i LC58036 Vrbovsko – Kučaj – Okruglica.

Za više vijesti iz Hrvatske i regije – klikni like

Oštećenja na pruzi između Rijeke i Ogulina u noći sa subote na nedjelju zaustavilo je prometovanje vlakova, 80-ak putnika koje je zadesila nepogoda noć su proveli u vatrogasnom domu u Vratima te će autobusima uz policijsku pratnju biti prebačeni do Rijeke. Sve raspoložive ekipe nadležnih službi su na terenu. Županijski stožer za zaštitu i spašavanje razmotrit će potrebu za mobilizacijom civilne zaštite.

Škole u Lokvama, Fužinama, Čabru, Crnom lugu i Brodu na Kupi donijele su odluku da do daljnjeg neće održavati nastavu, a po svemu sudeći i škole u ostalim mjestima mogle bi im se pridružiti.
Vremenska prognoza najavljuje nastavak padalina pa Gorani s pravom strahuju od pogoršanja situacije.

Autor: Ivan Topić