generacija obnove, uber, taksi, taksisti, frano čirkoFoto: Reuters

 

Povodom ovotjednih prosvjeda hrvatskih taksista, njihovog zahtjeva za zabranom rada Ubera u Hrvatskoj te izjave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o navodnoj „ilegalnosti“ Ubera, stranka Generacija obnove (GO) se danas otvorenim pismom obratila taksistima. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani taksisti,

Uvažavajući Vaše legitimno pravo na borbu za svoja radnička prava, a koju ste svojim nedavnim prosvjedima usmjerili isključivo ka zahtjevu za zabranu rada Ubera u Hrvatskoj, želimo Vam dobronamjerno ukazati na promašenost takvog smjera Vaše borbe te Vam savjetovati u kojemu bi smjeru ta borba trebala ići.

Uvidom u Zakon o prijevozu u cestovnom prometu te namete i regulative koje proistječu iz tog i drugih zakona, lako je vidljivo da Vaš problem nije pojava Ubera, već upravo spomenuti zakon te brojni besmisleni nameti i regulative, a koje su dosjetljivi ljudi iz Ubera vješto zaobišli pomoću drugih zakona i tehnoloških mogućnosti. Stoga, smatramo da u borbi za svoja radnička prava nema smisla tražiti zabranu Ubera.

Uber nije Vaša prijetnja, već Vaša najveća prilika za promjenu zastarjelih zakona i ukidanje besmislenih nameta i regulativa koji Vas poput utega sprječavaju da svoju djelatnost razvijate u skladu s vremenom i tehnološkim dostignućima.

U današnje doba naprednih aplikacija, GPS-a, internetskog poslovanja i ostalih tehnoloških mogućnosti suludo je i dalje inzistirati na raznim zastarjelim zakonskim obvezama poput korištenja taksimetra, od čije zakonske obveze korist ima samo državni aparat koji iz Vaših džepova uzima stotine tisuća kuna na baždarenje Vaših taksimetara. Isto tako, nameti poput ”Taksi ispita o poznavanju grada” i ”Prekvalifikacije u profesionalnog vozača” danas više nemaju smisao ne samo zbog navedenih tehnoloških mogućnosti, već i zbog koncepta tržišnog natjecanja u kojemu će, zbog želje za poboljšanjem svoje usluge, svaka taksi služba od svojih vozača sama tražiti da posjeduje pojedina znanja i vještine, jer će u suprotnom propasti zbog manje konkurentnosti.

Prema tome, smatramo da izjava premijera Andreja Plenkovića o navodnoj ”ilegalnosti” Ubera, koja može rezultirati zabranom njihova rada u Hrvatskoj, ne bi trebala nailaziti na Vaše zadovoljstvo. Cilj ove vlade nisu zdravi razvoj hrvatskog gospodarstva i povećanje ekonomskih sloboda, već održavanje statusa quo kako bi i dalje brojnim besmislenim nametima mogli uzimati novac iz Vaših džepova za financiranje svojeg prenapučenog uhljebničkog državnog aparata.

Zato bi zabrana rada Ubera u Hrvatskoj bila logičan potez Vlade RH, jer ona u Uberu vidi prijetnju koja pokreće preispitivanje smisla postojanja brojnih nameta i regulativa ne samo u taksi djelatnosti, već i u svim drugim djelatnostima u Hrvatskoj.

Mi Vam savjetujemo da im se u tome suprotstavite i krenete u borbu za prijeko potrebne veće ekonomske slobode u Hrvatskoj. Vaš neprijatelj nije Uber, nego Vlada RH. Uber je nešto najbolje što se moglo dogoditi Vašoj djelatnosti. Iskoristite to!

S poštovanjem,

Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove”


generacija obnove, uber, taksi, taksisti, frano čirkoIzvor: Večernji list