Mlada politička stranka Generacija obnove (GO) je definitivno stranka koja je najkonkretnije i najizravnije izrazila svoj stav po pitanju zaštite položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. U proglasu pod nazivom “Hrvati Herceg-Bosne imaju pravo na samoodređenje” mladi iz GO-a poručuju da je samoodređenje hercegbosanskih Hrvata važnije od famozne “cjelovitosti” i “europskoga puta” BiH.

Proglas koji potpisuje predsjednik Generacije obnove Frano Čirko prenosimo u cijelosti:

“Presuda hercegbosanskoj “šestorci” u Haagu jasno je pokazala da, kao njezin tvorac, međunarodna zajednica prihvaća bošnjačke pokušaje političke majorizacije Hrvata Herceg-Bosne s ciljem uspostave “građanske”, unitarne Bosne i Hercegovine lišene nacionalnih posebnosti.

Kako Hrvatima, kao najmalobrojnijem narodu u BiH, takav oblik države i političkog sustava ne odgovara i šteti ostvarenju njihovih političkih interesa, krajnje je vrijeme da službena hrvatska politika konačno prestane s naivnim očekivanjima da će međunarodna zajednica zaštititi položaj Hrvata u BiH. Zbog demografskih čimbenika, bitno je da do političkih promjena dođe što prije.

Hrvati Herceg-Bosne imaju pravo na samoodređenje, a hrvatska politika u Republici Hrvatskoj i Herceg-Bosni kao svoj prvenstveni politički cilj mora postaviti zaštitu hrvatskih prava i interesa. Cjelovitost i “europski put” BiH nisu vrijednosti same po sebi, nego mogu, eventualno, biti jedan od mogućih okvira za ostvarenje hrvatskih prava i interesa. Mi smatramo da je potrebno otvoriti javnu raspravu o alternativnim političkim okvirima koji bi učinkovitije i trajnije zaštitili položaj Hrvata Herceg-Bosne, uključujući federalne i konfederalne ideje o preuređenju BiH.

Budućnost mladih generacija Hrvata Herceg-Bosne, a posebno njihov ekonomski prosperitet i razvoj, ostvariv je isključivo u političkom okviru koji omogućuje da oni samostalno odlučuju o ključnim pitanjima poput porezne i fiskalne politike, razvoja prometne infrastrukture i kvalitete života, sustava obrazovanja i nacionalne sigurnosti, itd. Uspješnost hrvatskih područja u BiH ne smije ovisiti o milosti i nemilosti sarajevske politike.

Kako bi se ovaj politički zaokret mogao ostvariti, potrebno je da Hrvati okrenu leđa onim političkim opcijama u Republici Hrvatskoj koje neprestano, čak i na dan tragične smrti generala Slobodana Praljka, ponavljaju dogme o “cjelovitosti” i “europskom putu” BiH. Također, još je važnije da Hrvati Herceg-Bosne prestanu tolerirati manipulaciju njihovim teškim položajem od strane HDZ-a BiH, koji se navodno zalaže za treći entitet, a ništa konkretno ne čini da se on zaista i uspostavi. HDZ BiH već godinama iskorištava grčeviti položaj Hrvata za održavanje svoje političke dominacije, kao i za partikularne interese raznih pojedinaca i kriminalnih skupina.

Neka haaška presuda bude poticaj za odbacivanje diktata međunarodne zajednice i započne proces samoodređenja Hrvata Herceg-Bosne!“, stoji u proglasu Generacije obnove.

Povodom objavljivanja ovog proglasa, aktivisti Generacije obnove su prošli vikend izvjesili transparent na Trgu bana Jelačića i Markovom trgu u Zagrebu na kojemu su se nalazili natpis “Samoodređenje!” te grb hercegbosanskih Hrvata.

>>> Generacija obnove u Zagrebu odala počast generalu Slobodanu Praljku

generacija obnove, herceg bosna, hrvati bih, samoodređenje, treći entitet, frano čirko

generacija obnove, herceg bosna, hrvati bih, samoodređenje, treći entitet, frano čirko

generacija obnove, herceg bosna, hrvati bih, samoodređenje, treći entitet, frano čirko

generacija obnove, herceg bosna, hrvati bih, samoodređenje, treći entitet, frano čirko

generacija obnove, herceg bosna, hrvati bih, samoodređenje, treći entitet, frano čirko