oliver frljić rijeka prosvjed marš odgovorne slobode incident

U nedjelju navečer 23. kolovoza u Rijeci je održan treći po redu prosvjed tj. Marš odgovorne slobode, koji je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeke. Prosvjed je prevenstveno organiziran zbog višemjesečnih političkih provokacija intendanta HNK u Rijeci Olivera Frljića. Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina osoba iz Rijeke, Zagreba, Vukovara i iseljeništva. Kao da je nešto očekivao, prije početka prosvjeda, Mile Biondić je upozorio kako ima informacije da će se u prosvjed riječkih dragovoljaca ubaciti i provokatori s namjerom da izazovu incidente i daju negativnu političku sliku o hrvatskim braniteljima.

Ispred Gradske vijećnice govorili su Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a Rijeke i Mario Filipi ispred stopostotinih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata iz Savske u Zagrebu. Pročitan je i pozdrav predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, koji je dao punu potporu hrvatskim dragovoljcima i braniteljima u Rijeci.

Klikni LIKE ako smatraš da Olivera Frljića treba maknuti s mjesta intendanta riječkog HNK!

U vrlo razumnom, ali i snažnom govoru, Mile Biondić je gradonačelniku Obersnelu očitao lekciju iz demokracije i političkog ponašanja u slobodnom i demokratskom društvu. Na poruku gradonačelnika Rijeke da više neće komunicirati s UHDDR-a Rijeke zbog njezine sklonosti prema totalitarnom fašističkom ponašanju, NDH-a, Mussoliniju itd., Biondić je odgovorio kako to nije način na koji gradonačelnik svih građana razgovara i komunicira sa svojim građanima, pa makar se i ne slagali u svemu. Predsjednik riječkih dragovoljaca pozvao je Obersnela na otvoren razgovor i dijalog oko rješenja problema koji je Oliver Frljić izazvao u tom gradu. Posebno je istaknuo da je potrebno zatražiti uvid u financijsko poslovanje HNK u Rijeci, u vrijeme kad mnogi ljudi u Hrvatskoj gladuju a školska djeca nemaju za marendu. U tom kontekstu rekao je da je UHDDR-a Rijeke spremna u svako doba i na svakom mjestu odazvati se na razgovor s gradonačelnikom Rijeke kako bi se našlo rješenje za provokativan rad Olivera Frljića koji pravi razdor među građanima Rijeke.

U ime predsjednika Udruge stopostotnih ratnih invalida Domovinskog rata u Savskoj Đure Glogoškog, nazočne je pozdravio Mario Filipi, koji je izrazio punu solidarnost sa svojim riječkim suborcima. Posebno je naglasio kako su se hrvatski branitelji u Savskoj u Zagrebu okupili iz razloga iz kojeg se danas okupljaju i riječki dragovoljci i branitelji. Mi želimo spasiti Hrvatsku od propasti, rekao je Filipi, za što je dobio dugotrajan pljesak.


Tijekom inače vrlo mirnog i dostojanstvenog prosvjeda dogodio se vrlo težak incident. Pred završetak mimohoda do Gradske vijećnice jedna je osoba, očito zaludjeli podupiratelj Olivera Frljića, iznenada i u trku iza leđa nasrnula na bivšeg savjetnika predsjednika Tuđmana, Antuna Babića, koji je izvještavao za portale s prijašnja dva prosvjeda u Rijeci. Kao i trideset drugih osoba, Babić je tijekom prosvjeda, uz dozvolu organizatora, slikao prosvjed za izvještaj na portalima. Nasilnik je snažno udario po ruci Antuna Babića i htio mu oteti fotoaparat s obrazloženjem da je njega slikao. Kad je Babić pokušao objasniti tko je, nepoznata osoba je ponovno na njega nasrnula i htjela ga odvući na stranu da se s njim obračuna. Babić je težak srčani bolesnik s pacemakerom i šest stentova i mirno je stajao. Na sreću na vrijeme su intervenirali ostali prosvjednici koji su zaustavili napadača da se dodatno fizički ne obračuna s Babićem. Napad je vidjela i policija, koja je odmah identificirala napadača i uzela izjavu od vidno uzrujanog Antuna Babića.

Ne znamo što će na taj potpuno neprovociran napad usred Rijeke na bivšeg visokog hrvatskog dužnosnika i umirovljenog diplomatu Republike Hrvatske reći gradonačelnik Rijeke g. Vojko Obersnel, a i riječki mediji, a posebno Novi list.

Očekuje se da će UHDDR-a Rijeke idućih dana sazvati konferenciju za tisak kako bi medije i javnost izvijestila o tom ničim isprovociranom napadu na starijeg i bolesnog čovjeka.

Izvor: Sloboda.hr