Prema najnovijem istraživanju, u Francuskoj živi isti broj onih koji prakticiraju islam u dobi od 18 do 29 godina, kao i onih koji prakticiraju katoličku vjeru te dobi.

Navedeno istraživanje, koje se odnosi na 2018. godinu, kaže da se oko 32 posto Francuza identificiralo se kao pripadnici rimokatoličke crkve. Međutim, 19 posto njih je izjavilo da ne prakticiraju vjeru, dok je sedam posto izjavilo da idu na misu jednom mjesečno, izvijestio je francuski politički magazin Le Point.

U svom članku Le Point navodi istraživanja sociologa Claudea Dargenta i Olivera Gallanda koji su usporedili sadašnje brojeve s 1981. godinom kada se 70 posto Francuza identificirano kao katolici, dok ih je 17 redovito prakticiralo vjeru.

Jedan od značajnijih trendova koji se vide u podacima jest ogromna razlika između pojedinaca iz različitih generacija u smislu aktivne religijske prakse. Od onih u dobi od 18 do 29 godina, samo tri posto katolika izjavilo je da aktivno prakticiraju, za razliku od 16 posto onih starijih od 70 godina.

Kako se katoličanstvo smanjivalo u Francuskoj, druge religije su se uključile kako bi zauzele njegovo mjesto, a islam je – daleko – najznačajniji. Od danas, oko 14 posto francuskih građana identificira se kao muslimani, a među demografskim kategorijama od 18 do 29 godina ima isto toliko pojedinaca koji prakticiraju islam kao i onih koji prakticiraju rimokatoličku vjeru.

Ovaj povijesni uspon islama u tradicionalno rimokatoličkoj zemlji komentirao je Luc Ravel, nadbiskup iz Strasbourga, koji je povezao taj trend s brzo mijenjajućom demografijom francuskog stanovništva, tvrdeći da “muslimanski vjernici dobro znaju da je njihov natalitet danas takav da, oni to zovu … Velikom Zamjenom, vam kažu na vrlo miran, vrlo pozitivan način da će “jednog dana sve to biti naše”. “

Također, najmanje 25 posto građana Francuske vjeruje da “elite” koriste masovne migracijske politike kao sredstvo za njihovu zamjenu, prema istraživanju koje je provela Jean-Jaurès Foundation i Conspiracy Watch.