film neprijatelj naroda višnja starešina

Dokumentarni film “Neprijatelj naroda” scenaristice i redateljice Višnje Starešine ovaj je tjedan prikazana na HRT-u, a odsad je dostupan i putem besplatne HRTi usluge OVDJE.

Dokumentarni film ‘Neprijatelj naroda’ je svjedočanstvo o represiji, strahu i šutnji. Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije : od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Prisjetimo se ovom prilikom Hude jame, jednog od brojnih stratišta i grobišta hrvatskih vojnika i civila ubijenih u Sloveniji u mjesecima svibnju i lipnju 1945. godine., neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Za vrijeme komunističkog režima o stratištima i žrtvama komunističkog terora nije se puno govorilo, a i danas se ta tema izbjegava. U njoj je slovenska državna komisija do kraja 2009. pronašla posmrtne ostatke 726 ubijenih bez prostrijelnih rana, koji su po pretpostavci živi zakopani. Kasnije se pokazalo kako je broj žrtava puno veći, čak nekoliko tisuća, oko 10 posto žrtava su žene. Pretpostavke kažu kako je u prvom rovu dubokom 48 metara oko 3000 tijela, a Hrvatska nije preuzela ni tražila posmrtne ostatke svojih vojnika.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr/HRT