izbori sdp

Izbori za predsjednika SDP-a započeli su jutros napeto. Stožer Zlatka Komadine ima više prigovora na provođenje unutarstranačkih izbora, a jedno od njih se odnosi na kako tvrde, činjenicu da su na nekim biračkim mjestima u kutijama već bili popunjeni glasački listovi i prije nego li su otvorena glasačka mjesta u 9 sati.

Najavili su da će uputiti i službeni prigovor centralnoj izbornoj komisiji.

No, unatoč svemu nakon toga Komadina je na HRT-u govorio o festivalu demokracije u SDP-u.

Izbori se u skladu sa statutom stranke održavaju po načelu “jedan član – jedan glas”, po kojemu su održani i 2012., no tada je Milanović za predsjednika potvrđen kao jedini kandidat. Članovi stranke, njih 37 tisuća, mogu glasovati tijekom dana na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama do 18 sati.

Biračka mjesta su otvorena u 9 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova, kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije.

Središnja izborna komisija privremene neslužbene rezultate bi trebala objaviti u 21 sat, nakon čega se očekuju izjave dvojice kandidata.

U samoj završnici kampanje iz dvaju su tabora u javnost neslužbeno dospijevale i najave poslijeizbornih “čistki”, no obojica kandidata javno su isticali da se ne namjeravaju osvećivati neistomišljenicima.

Milanovićevi tvrde: To su izmišljotine

Iz stožera Zorana Milanovića oglasili su se oko vijesti o nepravilnostima na unutarstranačkim izborima u SDP-u, koje su stigle iz stožera Zlatka Komadine.

Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako uopće ne želi komentirati takve neutemeljene tvrdnje. ‘To su izmišljotine’, kazao je Hajdaš Dončić za N1.

Povjerenstvu za izbor predsjednika Socijaldemokratske partije je stožer kandidata Zlatka Komadine prijavio nepravilnosti, potvrdio je predsjednik tog povjerenstva Vedran Lendić, koji je kazao kako će se o tome znati više navečer, nakon što predsjednici županijskih izbornih povjerenstava dostave svoja izvješća.

Stožer Zlatka Komadine izvijestio je da je bilo nepravilnosti na nekim glasačkim mjestima u stranačkim organizacijama u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Neka su bila otvorena prije najavljenog vremena, primjerice, u 9 ili 11 sati umjesto u najavljenih 14 sati. To znači, navode u stožeru, da na biralištima u tom razdoblju nije bilo osoba koje bi nadzirale glasovanje. Izvijestili su također kako je u Šibeniku pri službenom otvaranju glasačkog mjesta već zatečen ispunjen jedan listić u glasačkoj kutiji, a glasačko mjesto u Tribunju je premješteno bez prethodne najave u Vodice, javlja N1.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/Dnevnik.hr/N1