mirjana kučer, feministica, feminizam, pobačaj, abortus, broj pobačaja u hrvatskojFoto: Facebook

Kontroverzna koordinatorica Ženske mreže Mirjana Kučer izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog rezultata iz izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kojima je u 2016. godini zabilježen znatan pad broja pobačaja u Hrvatskoj. Kučer smatra da je to plod atmosfere straha i lova na vještice u društvu, a ne izgrađene svijesti o spolno odgovornom ponašanju.

Poručuje da su brojke podložne interpretaciji kako kome odgovara i da iza brojki iz izvješća HZJZ-a o pobačajima za 2016. godinu “stoji puno toga i ne stoji ništa”. HZJZ je obradio statistiku o broju pobačaja u prošloj godini, no aktivistica je čvrstog mišljenja da ti podaci nisu točni jer, bez obzira na to što je zakonska obaveza da se svi obavljeni pobačaji prijave, mnogi se rade u tajnosti.

Kučer upire prstom u podatke prema kojima je na području Grada Zagreba i Splitsko–dalmatinske županije stopa legalno induciranih pobačaja na 100 tisuća žena fertilne dobi iznimno niska.

Zagreb bilježi stopu od 89,99 pobačaja na 100 tisuća stanovnika, a Splitsko-dalmatinska županija 99,42, dok recimo, kad kompariramo po stanovništvu, manja Varaždinska županija bilježi šest puta veću stopu (608,19), pa čak i Ličko-senjska županija (443,75), za koju se može pretpostaviti da je županija u kojoj živi konzervativnije stanovništvo te bi trebala biti na začelju ljestvice, što nije logično.

mirjana kučer, feministica, feminizam, pobačaj, abortus, broj pobačaja u hrvatskoj

“Tu se može vidjeti i da tamo gdje je otvorenije društvo, poput Pule i Rijeke, veći je broj prijavljenih pobačaja”, poručuje Kučer.

Smatra da, kada se bavimo problematikom pobačaja, nije pitanje samo društveno licemjerje i primitivizam, nego je na djelu i korupcija. “Javna je tajna to da se velik broj pobačaja obavlja ilegalno u privatnim klinikama i da se radi o začaranom krugu korupcije”, izravna je koordinatorica Ženske mreže.

Naglasila je da u društvu postoji veliki pritisak prevladavajuće katoličke ideologije koja djeluje preko svojih aktivističkih udruga što se protive pobačaju, pa nije ni čudo da se stvara atmosfera dodatnog straha i opterećenja. U tom kontekstu promatra i podatke da u bolnicama u Kninu, Metkoviću, Sinju, Našicama i Vinkovcima tijekom cijele 2016. godine nije obavljen nijedan legalno induciran pobačaj.

“Ove brojke su samo pokazatelj toga da se vrši velik pritisak na žene”, ponovila je. Kaže da bi bilo dobro napraviti pravo istraživanje, ako bi to bilo moguće, da vidi što se krije i koji su pravi razlozi smanjenja broja pobačaja.

Izvor: Sloboda.hr/tportal