Juraj Luka Omazić četnički grafiti zagreb

“Učinio sam to iz dva razloga. Jedan je moja reakcija na hrvatski nacionalizam, a drugi jer sam bio jako pijan”, izjavio je u svojoj obrani 19-godišnji Juraj Luka O., koji je uhićen nakon što je po fasadama nekoliko paviljona studentskog doma Stjepan Radić i po muralu Univerzijade na zidu SRC Mladost crnim sprejem ispisao niz “grafita” sljedećeg sadržaja: obrnuti križ s četiri ćirilična slova C, pentagram i oznaku 666, karikaturu četnika sa šajkačom te ćirilični natpis “Vukovar je srpski”.

Dakle, kako se i sumnjalo, ipak se radi o provokaciji mladog, naivnog, a očito i ne baš pametnog nesretnika zadojenog ljevičarskom anti-hrvatskom ideologijom.

Osumnjičeni mladić učinio je to u noći s petka na subotu nedugo poslije ponoći zajedno sa svojom djevojkom Nevom L. Najprije su spomenute simbole ispisali na muralu Univerzijade ‘87, gdje je velikim slovima ispisao i ime djevojke “Neva”. Potom su se zaputili prema studentskom domu, gdje su na istočnoj strani drugog paviljona ćirilicom ispisali “Vukovar je srpski” i dodali križ s četiri “S”.

Nastavili su na trećem paviljonu, gdje su ispisali iste simbole po fasadi te su u crno posprejali hrvatsku zastavu koja je visila s jednog prozora. Iste su simbole ostavili i na fasadama četvrtog i 11. paviljona. No, zaštitari su primijetili što rade te su ih spriječili u pokušaju bijega i zadržali do dolaska policije.

Neva L. je nakon kriminalističkog istraživanja puštena da se brani sa slobode, dok je osumnjičeni Juraj Luka O. prijavljen za dva kaznena djela, oštećenje tuđe stvari počinjeno iz mržnje te za javno poticanje na nasilje i mržnju.

Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Juraj Luka O. inače je uspješan mladi ragbijaš, a za portal Zagreb.info u ragbijaškom klubu u kojem mladić trenira samo su potvrdili da se u petak nije pojavio na večernjem treningu, no tajnik kluba Milivoj Vrga kazao je kako o incidentu u klubu ne znaju ništa.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list/Zagreb.info
Foto: EPH/Davor Pongračić