dinamo braća mamić uefa

Dinamovih deset uzastopnih naslova prvaka impresivan je niz koji plijeni pozornost cijele Europe. Tako je UEFA na svojoj službenoj stranici objavila tekst u kojem navodi 10 razloga na kojima se temelji fantastičan uspjeh.

1. Dobar menadžment
UEFA navodi kako je ‘izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić osigurao klubu odličnu financijsku situaciju prodajom igrača u iznosu većem od 150 milijuna eura’, a u nastavku se navode prodaje Luke Modrića, Eduarda i Vedrana Ćorluke.

2. Sjajni talenti
‘Za malu zemlju Hrvatska proizvodi veliki broj talentiranih igrača, a Dinamovi skauti i treneri ih znaju privući’, stoji na stranici Uefe.

3. Fantastična nogometna škola
Navode se imena ‘Nike Kranjčara, Vedrana Ćorluke, Igora Bišćana, Matea Kovačića, Alena Halilovića i mnogih drugih’ koje je Dinamova sjajna nogometna škola već stvorila ili tek bude. Naravno, tu se prije svega misli na sjajnu generaciju i reprezentaciju Hrvatske koja ide na Europsko prvenstvo U-17 u Bugarsku u kojoj ima čak 12 igrača iz Dinama.

4. Financijska stabilnost
Uefa kaže kako ‘novac zarađen od prodaje igrača omogućava Dinamu financijsku stabilnost u prošlom desetljeću.’ Inače, nije ovo prvi puta da Uefa hvali poslovanje hrvatskog prvaka. Naime, Uefa je već početkom ove godine zbog istog razloga čak i novčano nagradila hrvatskog prvaka.

5. Problemi rivala

Uefa podsjeća kako je ‘od nezavisnosti Hrvatske samo jednom (Zagreb u sezoni 2001./2002.) bio prvak netko osim Dinama i Hajduka, a od 2005. godine i posljednjeg naslova Hajduka splitski klub ima financijskih problema i suočen je s bankrotom’, prenosi gnkdinamo.hr.

6. Strana pojačanja
Od stranih pojačanja koja su nosila dres ‘modrog’ kluba Uefa se prisjetila ‘Eduarda, Sammira i Luisa Ibaneza koji su čak uzeli hrvatsko državljanstvo’ dok su posebno izdvojili imena Leandra Cufrea, Pedra Moralesa, Etta i Juniora Fernandesa.

7. Treneri
Bilo je dosta promjena trenera, ali su ga vodili treneri poput Josipa Kužea, Vahida Halilhodžića i Branka Ivankovića. Od listopada 2013. momčad vodi bivši igrač Zoran Mamić, trener s najduljim stažom u posljednjem desetljeću, a pomoćnici su mu legende kluba najbolji strijelac Igor Cvitanović, Damir Krznar i trener vratara Miralem Ibrahimović.

8. Mamić kao ‘srećonoša’
Uefa se prisjeća kako se trener Mamić 2005. vratio nakon devet godina u Njemačkoj, a Dinamo je od tada uvijek prvak. Mamić je prvo bio igrač, potom sportski direktor i na kraju trener, a Modri su uvijek bili prvaci.

9. Kvalitetno posložen klub
Uefa je pohvalila cijeli klub odnosno radnu zajednicu i napisala “ne rade samo treneri, skauti i nogometna škola odlično svoj posao. Od odjela za odnose s javnošću pa do odjela za međunarodne odnose Dinamo sve više i više izgleda kao vrhunski europski klub u smislu organizacije posla.

10. Popularnost u Hrvatskoj
Uefa se sjetila ‘bivših vremena’ dok je Dinamo bio član ‘velike četvorke’ dok je danas dio ‘velikog dvojca’, a ‘istraživanje iz 2005. je pokazalo kako 33 % Hrvata odnosno otprilike 1,5 milijuna navija za Dinamo’.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Izvor: gnkdinamo.hr