orban mađarska imigranti

Europska unija mora se brzo promijeniti, ne samo zato što su Britanci glasali za izlazak iz EU-a nego i zbog toga da osnaži potporu koju ima od svojih građana, izjavio je u petak češki premijer, dok mađarski šef vlade smatra da britanska odluka pokazuje da Bruxelles mora slušati svoje građane.

Češki premijer Bohuslav Sobotka je rekao da izglasavanje Brexita ne znači kraj EU-a te da bi Unija trebala dogovoriti da izlazak Britanije bude “brz i racionalan”.

“Europska unija mora se brzo promijeniti”, napisao je on na svom Facebook profilu. “Ne zato što je Britanija otišla nego zato što europski projekt treba puno snažniju potporu svojih građana. Europa mora biti spremnija djelovati, biti fleksibilna, manje birokratska i puno osjetljivija na različitosti koje predstavljaju 27 zemalja članica.”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da odluka britanskih građana na referendumu pokazuje da Bruxelles mora slušati svoje građane i dati odgovarajuće odgovore na ključna pitanja poput imigracije, koja je imala važnu ulogu u britanskim raspravama uoči referenduma.

“Bruxelles mora čuti glas naroda, to je najveća lekcija ove odluke”, rekao je Orban. Po njegovim riječima, britanski narod nije bio zadovoljan politikom EU-a glede migracijske krize.

“Zašto je Mađarska u EU-u? Mađarska je u EU-u jer mi vjerujemo u snažnu Europu”, istaknuo je. “Međutim, Europa je snažna samo ako može dati odgovore na važna pitanja poput imigracije… EU nije uspjela dati te odgovore.”

Poljska premijerka Beata Szydlo kaže da je Brexit loša vijest za njezinu zemlju i najava destabilizacije u samoj Velikoj Britaniji. Rekla je također da je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predvidio da će Britanci izabrati izlazak iz EU-a.

“Mogu samo uzdahnuti vidjevši da se to dogodilo. To je loša vijest za Poljsku prije svega. Prvenstveno je najava destabilizacije u samoj Velikoj Britaniji”, kazala je. “Mi svi želimo zadržati EU, ali je pitanje u kojem obliku”, rekla je poljska premijerka.

Poljski ministar vanjskih poslova kazao je da neće biti trenutnih posljedica na Poljake koji žive u Britaniji zbog odluke o izlasku iz EU-a jer će, smatra on, Londonu trebati 2 do 15 godina da ispregovara svoje nove odnose s Bruxellesom.

Witold Waszczykowski rekao je da bi europski projekt mogao završiti u “katastrofi” ako zemlje eurozone počnu s dubljom integracijom i počnu tretirati ostatak EU-a kao “fasadu”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina