sabor privilegije

Biti saborski zastupnik, zasigurno je jedna od najprivlačnijih pozicija u zemlji. S obzirom na često prazne saborske klupe, građane provociraju zastupničke povlastice. Ipak, teško je očekivati da će sami sebi nešto dokinuti, jer je prvi pokušaj rezanja propao. Evo na što su sve trošili, a mimo isplaćenih plaća tijekom 2015.

Po službenoj dužnosti ili ne, prema saborskim statistikama prošle godine saborski su zastupnici uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna. Najviše za najam stana (2,6 milijuna kuna) i upotrebu osobnog automobila (2,3 milijuna kuna), prenosi HRT. Potom slijede troškovi zrakoplovnih karata koji se penju na više od 900 tisuća kuna, a 930 tisuća isplaćeno im je na račun naknade za odvojeni život. Dalje slijede troškovi za hotel u iznosu od 646 tisuća kuna, cestarine 360 tisuća kuna, dnevnice 307 tisuća kuna, režije 376 tisuća kuna, javni prijevoz za koji je utrošeno oko 40 tisuća kuna.

U prilogu HRT-ovog Labirinta izjave daju političari pa tako Vilibor Sinčić. Ivan Vilibor Sinčić, Ante Sanader i Boris Blažeković otvoreno govore o svojoj plaći, ali o njezinoj opravdanosti ne misle jednako. Za Ivana Vilibora Sinčića, čija je plaća 12.690 kn – ona je neopravdana jer je, kako kaže, ‘politička odgovornost zastupnika gotovo nikakva’. Bivši zastupnik Boris Blažeković, koji je primao nešto više od 17 tisuća kuna – nije sklon pojednostavljivanju situacije i nazivanju zastupnika – uhljebima. To smatra nepristojnim i nekorektnim naspram samih građana. Plaća Ante Sanadera, kao potpredsjednika Sabora bit će između 17 i 18 tisuća kuna. On pak ne smatra lošom idejom počasnu funkciju saborskog zastupnika – pod uvjetom da odoba ima svoju drugu karijeru.

sabor

Propao je pokušaj da se ukine beneficija po kojoj saborski zastupnici nakon završetka mandata još 6 mjeseci primaju punu saborsku plaću, a sljedećih 6 mjeseci polovinu plaće. Pa ih tako u ovom trenutku tu naknadu prima 48 bivših zastupnika. Blažeković to smatra ‘bezvezarijom’. Naveo je podatak da su u Nizozemskoj donedavno bivši zastupnici primali punu plaću 7 godina nakon mandata, ali su imali i potpunu zabranu rada, naročito u privatnim tvrtkama – kako ne bi mogli zloupotrebiti određena saznanja koja su stekli kao zastupnici.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/tportal