čip za praćenje automobil

Crvena uzbuna u Velikoj Britaniji! U svaki novi britanski automobil planira se staviti „crnu kutiju“, a sve to namjerava provesti, tko drugi nego – Europska unija.

Naprava sadrži SIM karticu nalik onoj u mobilnom telefonu koja će pratiti vozačeve pokrete dok vozi po Britaniji. Uređaj je navodno dizajniran kako bi pomogao u hitnim slučajevima pronalaska vozila u slučaju prometne nesreće. Britanska vlada vjeruje da će naprava za praćenje koštati najmanje £100 funti.

Državni službenici strahuju da će se uređaj također koristiti i za nadgledanje motocikala.

čip za praćenje automobil

Ministri su priznali da su nemoćni u zaustavljanju tog zakona i tehnologije od strane Velikog brata – Europske unije.

Svi novi modeli automobila će se prodavati s ugrađenim eCall uređajem od listopada 2015. Dakle, od tada svaki će automobil biti nadgledan i praćen gdje god bude išao, te će se tako moći dobiti sve podatke koji idu uz automobil.

Također, čip za praćenje će nadgledati i brzinu automobila, tako da niti jedan automobil u Velikoj Britaniji neće moći voziti brže od 70 milja na sat, koliko je ograničenje na autocestama.

Emma Carr, voditeljica građanske inicijative „Veliki Brat te gleda“ izjavila je: „Vozačima neće biti ugodno prisiliti ih da imaju ‘crnu kutiju’ instaliranu u automobil, koja je u mogućnosti snimati i emitirati njihov točan položaj za vrijeme vožnje.“

Bruxelles inzistira da će eCall uređaj spasiti 2.500 života godišnje ubrzavanjem vremena odaziva hitnih službi.

Autor: Sloboda.hr/NSP