eu izbori

EU izbori: Odaziv na izbore za Europski parlament, na kojima Hrvatska danas bira 11 svojih zastupnika, bolji je nego prošle godine, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). Do 11 sati na birališta je izašlo 7,64 posto birača, odnosno oko njih 247.620. To je 1,65 posto više nego na lanjskim europskim izborima, kada je do 11 sati glasovalo 5,98 posto birača.

Najviše Karlovčana, a najmanje Bjelovaraca izašlo je prijepodne na izbore za 11 hrvatskih europarlamentaraca, pokazuju podaci DIP-a. Naime, do 11 sati glasovalo je gotovo 12 posto Karlovčana i svega 5,48 posto Bjelovaraca.

Nakon Karlovca, po odazivu slijede Sisak (10,12 posto) i Varaždin (10,04 posto).

Uz Bjelovar, na dnu ljestvice izlaznosti je i Koprivnica u kojoj je glasovalo 5,80 posto birača.

Gledano po županijama, najveći interes za europske izbore je u Karlovačkoj županiji (10,18 posto), potom u Gradu Zagrebu (8,96 posto), te u Šibensko-kninskoj županiji (8,92 posto), a najmanji u Koprivničko-križevačkoj (5 posto) te u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (5,26 posto).

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 23 sata, a detaljan prikaz odaziva do 11 sati i usporedbu s prošlogodišnjim izborima možete vidjeti ovdje.

Oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 11 zastupnika, jednog manje nego lani, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

Nema ozbiljnijih prigovora na izborni postupak, odnosno dobiveni prigovori zanemarivi su u odnosu na sve dosadašnje izbore, kaže član DIP-a Davor Orlović.

I sa sigurnosnog aspekta, odnosno po izvješću policije, sve je u redu, dodaje Orlović.

Hrvatska na izbore izlazi pod dojmom katastrofalne poplave koja je prije tjedan dana pogodila istočnu Slavoniju. No, nadležna izborna tijela učinila su sve da i biračima, koji su morali napustiti svoje domove, danas omoguće glasovanje.

Pristigli podaci govore da interesa ima. Od 8.116 birača upisanih na 11 mjesta koja zbog poplave nisu otvorena u Gunji, te dijelovima općina Drenovci i Vrbanja, do 11 sati glasovao je 131 birač.

Do 16 sati ukupno je na izbore izašlo 16,45% hrvatskih građana.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Izvor: tportal
Foto: novilist.hr