zoran erceg

Pokretač stranice “Ja se vas ne bojim” i samoprozvani hrvatski branitelj Zoran Erceg teško se obrušio na branitelje koji već gotovo 120 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu. No, čini se da je samoprozvani branitelj vrlo brzo “raskrinkan”.

Zoran Erceg ovih dana zasigurno prolazi kroz teško razdoblje. “Tko mu je kriv”, kažu branitelji ogorčeni Ercegovim istupima kojima je teško deplasirao populaciju kojoj, kako sam tvrdi, i on pripada. Ovih dana, međutim, sve vezano uz Zorana Ercega, pokretača stranice “Ja se vas ne bojim” koja mu je poslužila kao “druga strana priče”, sve njegovo izrečeno polako pada u vodu, piše Dnevno.hr. Ljude koji teško optužuju Ercega ne treba zanemariti jer se radi o, također ratnim reporterima, ali i braniteljima Dubrovnika te hrvatskim časnicima. Dragovoljac, veteran i branitelj Dubrovnika, Petar Mišo Mihočević, postavio je Ercegu čitav niz neugodnih pitanja koja bi ga, ukoliko na njih ne odgovori, mogla teško deplasirati kao hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata, ali nadasve kao – čovjeka:

“Mi koji smo bili u Dubrovniku znamo kako ga je jednog dana tijekom tih osam mjeseci, negdje u zimskom periodu 1991. godine, pokojni Aljoša Nikolić, veliki zapovjednik Odreda naoružanih brodova (ONB-a) namlatio k’o vola u kupusu, i bacio u more. Također znamo kako su mu službeni organi obrane Grada zaplijenili neke kazete sa očito nelegalno snimljenim materijalima. Logičnim se čine dva pitanja, na koja bih volio dobiti odgovor: zašto ga je pokojni Aljoša prebio i zašto su mu oduzete video kazete? Dalje, jednog neutvrđenog datuma, u 19,00 sati navečer, Zorana Ercega zove urednik koji treba “friški” materijali iz opkoljenog Dubrovnika. Erceg trči na Stradun, snimi nekoliko kadrova, sve to pošalje do 19:25 sati, tako da ima priču za središnji dnevnik. Drugim riječima, četnici su bombardirali tog neutvrđenog datuma navečer, dakle po mraku. U članku se kaže kako “baš tad počnu padati granate”, kao naručeno…”, riječi su Petra Miše Mihočevića koje je prenio portaloko.hr. U nastavku je dubrovački branitelj Ercega pitao i ovo:

Kako je Erceg znao da će se granatirati Stradun?
“Kojega točno datuma je JNA granatirala Stradun iza ili oko 19:00 sati, zatim kako se zvao urednik koji mu je naručio “coverage”? Dalje, je li Erceg, ili urednik, baš slučajno znao da će JNA granatirati Stradun? Zatim, čime je, na koji način, kojim sredstvom ili kojom tehnikom, Erceg sa Straduna poslao materijal u Zagreb u roku od – petnaestak minuta!? Na koncu, je li Erceg imao pristupa možda nekom posebnom, paralelnom sustavu slanja audio/video dokumenata, i ne samo iz Dubrovnika?”, kazao je Mihočević i sve završio ovim riječima:

“Ne čudim se. Ali se čudim sebi, i svima nama, koji razumijemo zašto su naši ratni kolege u onom šatoru, da uopće obraćamo pozornost na opskurne likove iz bajke, kao što je ovaj ratni veteran, invalid, dopisnik, snimatelj i sve ostalo što nikad nije bio. Veselit ću se ako javno odgovori na ova moja pitanjca, čime će, siguran sam, razveseliti i sve one koji ga podržavaju, uključivo ogromnu većinu među njima koji su izgubili osobne iskaznice, pa peticije potpisuju kao hrabri vukovi, gladne hijene i slično. Hrabri pozdrav od mene koji se Ercega ne boji”, poručio je Petar Mišo za kraj.

Erceg je također javno prozvan od poznatog snimatelja Domovinskog rata, Dražena Travaša, koji Zorana Ercega naziva “štakorašem”, alidirajući na Ercegov izraz “šatoraši” kojim naziva prosvjednike u Savskoj.:

“Ako Štakoraš Zoran Erceg traži papire od MORH-a o invaliditetu Glogoškog, bio bi red da MORH dostavi i papire o ratnom putu i ranjavanju Hrvatskog branitelja i 80 % HRVI Zorana Ercega, ratnog snimatelja bez snimki, ranjenog u Sarajevu u uniformi Armije BiH.”

Umirovljeni časnik Hrvatske vojske, Ivan Tomić, također nije ostao ravnodušan na Ercegove objede, pa maxportal.hr, prenosi ova njegova pitanja:

Bobetko primio informacije da je Erceg suradnik KOS-a?

– Gospodine Erceg, volio bih isto da javno odgovorite na ova pitanja:

1. Za koga ste radili 1991. godine?
2. Jeste li u Sinju 1991..godine bili hapšeni i pretresani u vašem Renaultu 4 i zašto?
3. U kojoj ste Hrvatskoj postrojbi stekli invaliditet, tko vam je bio zapovjednik?
4. Jeste li ranjeni u Sarajevu kao novinar Sipa press, kojeg je po svem financirao Soroš?
5. Je li o vama pisao Ivica Ivanišević prije par godina u Slobodnoj Dalmaciji kad je otkrio, tko ste vi gospodine Erceg?
6. Imate li ikakve veze s ekipom iz Ferala, te novinarom Ferala (s kojim vam je pobjegla žena)?
7. Imate li veze s novcima istog financijera s kojim su se kupovali stanovi? A Feral Ivaniševiću ostao dužan 20-30 tisuća dolara? Gdje je njegov zarađeni novac? – pita Ercega ovaj časnik i poručuje ministru Matiću, “ako je već objavio Registar da provjeri statuse i sve ostalo vezano za sve branitelja pa i za dotičnog gospodina Ercega”. Isti portal navodi i riječi sugovornika kako su “u kabinetu generala Janka Bobetka primili informacije da je Zoran Erceg suradnik KOS-a i Bobetko mu je zabranio pristup ratištu”