macronFoto: HRT

Uvjerljivom pobjedom Emmanuel Macron postao je novi predsjednik Francuske. Kandidat centra, zagovornik Europske unije kao najmlađi predsejednik Francuske vodit će tu zemlju idućih pet godina. Službene izlazne ankete pokazuju kako je dobio oko 65 posto glasova. Zanimljiv je i podatak da čak 25,3 posto Francuza u drugom krugu nije glasovalo – što je povijesni rekord.

Međutim, Marine Le Pen s osvojenih oko 35 posto glasova tako potvrdila da je u posljednjih 15 godina u Francuskoj udvostručena potpora nacionalističkoj Nacionalnoj fronti te da je ta potpora u stalnom porastu.

Emmanuel Macron poručio je iz svog izbornog stožera kako će se boriti protiv podjela koje ‘potkopavaju’ Francusku, naglasivši da se za njegovu zemlju otvara nova stranica. Naglasio je da će raditi na “ponovnoj izgradnji veza između Europe i njezinih građana”. “Hajdemo voljeti Francusku”, poručio je Macron koji je potom svoju pobjedu krenuo slaviti ispred muzeja Louvre. Tamo ga je dočekalo više tisuća građana. Pristaše Le Pen, njih oko tisuću, okupilo se u jednom restoranu u šumi Vincennes, nedaleko Pariza.

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen nakon objave prvih projekcija razgovarala je telefonski s Macronom, čestitala mu i zaželjela uspjeh pred brojnim izazovima. Izvori bliski Macronu kažu da su on i Le Pen “kratko i srdačno” razgovarali. Marine Le Pen rekla je da su Francuzi izabrali kontinuitet, a rezultat svoje stranke pozdravila je kao “povijesni”. Nacionalna fronta je “prva oporbena snaga”, rekla je Le Pen. “Bit ću na čelu bitke” na parlamentarnim izborima 11. i 18. lipnja, najavila je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je pobjeda Macrona dobra za Francusku, Europu i Hrvatsku, ali je i upozorio kako francuski predsjednički izbori pokazuju trend porasta populističkih stranaka te da je taj trend vidljiv i u Hrvatskoj. “Za mene je ono čemu smo nedavno svjedočili u Hrvatskoj – prilika za fino razabrati tko su ozbiljne i odgovorne stranke, a tko su stranke koje imaju prosvjednu logiku. Tu je ključ”, rekao je Plenković, novinarima u Splitu nakon predstavljanja HDZ-ovih kandidata na lokalnim izborima. “Želite li da institucijama upravljaju oni koji imaju široku bazu kadrova, potrebne filtere i donose odluke, ili oni koji su vrlo propusni i čija je logika u većem dijelu rušilačka”, upitao je.

Ubrzo nakon objave prvih procjena po kojima je Emmanuel Macron pobijedio na francuskim predsjedničkim izborima, prve čestitke stigle su mu iz Njemačke, Velike Britanije i Europske unije. Na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Donald Trump. “Čestitke Emmanuelu Macronu na današnjoj velikoj pobjedi u izboru za novog francuskog predsjednika. Jedva čekam surađivati s njim!”, poručio je Trump.

Francuska je danas podijeljena na dva dijela – onu kozmopolitsku kojoj ide dobro i onu drugu, koja strepi za vlastitu egzistenciju i koja je zabrinuta za svoj identitet. Macronov pokret zasad broji 200 tisuća članova i jest u nadiranju, ali Marine Le Pen strpljivo čeka novu šansu, njegov mogući kiks u sljedećih pet godina. A onda bi mogla naplatiti sve, na užas mnogih.

Izvor: Sloboda.hr/HRT