Milutin-Malisic2

Sevastopolj – Zapovjednik srpskih četnika na Krimu Milutin Mališić bio je pripadnik grupe OSA – Oslobodilačka srpska Armija i 2000. godine mu je suđeno pod optužbom da je planirao ubiti Slobodana Miloševića i Nebojšu Pavkovića. Mališić je tada demantirao optužbe.

Jučer smo objavili vijest o dolasku srpskih dobrovoljaca na Krim. Vođa dragovoljaca koji je u Sevastopolju održao i svoj govor je Milutin Mališić. Donosimo priču o njemu.

Mališić je na suđenju odbacivao tvrdnje da su planirali atentate na Miloševića i Pavkovića. On je rekao da je OSA radila tajno u Srbiji i na Kosovu, a da su bile planirane i akcije protiv međunarodnih snaga u Bosni i napadi na “mudžahedinske objekte”. On je istaknuo da je u početku stekao dojam da je OSA dobro organizirana vojna formacija s “najmanje 100 iskusnih boraca”, ali da je u rujnu 1999. godine prekinuo kontakte s ostalim optuženima, jer je uvidio da “nisu dovoljno sposobni i dorasli zadatku da brane srpski narod na Kosovu”. Tadašnji predsjednik SRJ, Vojislav Koštunica pomilovao ga je s ostalim optuženima 6. prosinca 2000. godine.

milutin-malisic-363x487

Mališić je posljednjih godina bio aktivan član Četničkog pokreta Bratislava Živkovića, jednog od brojnih frakcija među četnicima i ravnogorcima. Ovaj pokret je ostvario i tijesne veze za kozačkim pokretima u Rusiji, a Mališić je nekoliko puta odlazio tamo.

Mališić je sudjelovao u hodočašću koji su ruski kozaci organizirali prošle godine na Kosovu. U svojoj izjavi za Itar Tass, rekao je da je na Krim otputovao upravo na poziv Kozaka.

Malisic-i-Kozaci-650x438

Mališić je sudjelovao u ratu na Kosovu gdje je proveo godinu dana kao vojni policajac. Četnički pokret kome pripada u više navrata je, tijekom krize na Kosovu, priopćavao da se nalaze u “južnoj srpskoj pokrajini” spremni da se oružano suprotstave eventualnom upadu Albanaca na srpskom općine.

Autor: F.Č./Pravda.rs
Foto: Pravda.rs
Video: Youtube