Dosadašnji poljski predsjednik Andrej Duda pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pokazuju u ponedjeljak neslužbeni rezultati na temelju prebrojanih 99,97 posto glasova.

Osvojio je 51,2 posto glasova prema posljednjim podacima objavljenima nakon gotovo svih prebrojanih glasačkih listića, priopćila je nacionalna izborna komisija.

Njegov liberalni izazivač, Rafał Trzaskowski, gradonačelnik Varšave, zaostao je za nekoliko posto podrške i dobio 48,8 posto glasova birača.

Konačni službeni rezultati bit će objavljeni naknadno, ali s obzirom na to da je Duda vodio s gotovo pola milijuna glasova, pobjeda je izvjesna.

Konzervativni predsjednik od početka je bio favorit. Duda je obećao još jedan mandat u kojem će poduprijeti zakonodavnu agendu poljske vladajuće populističke stranke i podršku obitelji i tradicionalnim vrijednostima, a Trzaskowski je na izborima biračima ponudio liberalnije lice Poljske.

Njegova očekivana pobjeda dat će vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) kontrolu nad većinom poluga vlasti još nekoliko godina, omogućujući joj da nastavi program, prenosi britanski Guardian.

Uloga predsjednika u Poljskoj uglavnom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasuje parlament.

Izlazna anketa objavljena nakon što su birališta zatvorena u 21:00 u nedjelju dala je Dudi 50,4 posto glasova, što je bilo ispod granice pogreške ankete od dva postotna boda.

“Želim zahvaliti svima koji su glasali za mene”, rekao je Duda nedugo nakon objavljivanja prve izlazne ankete.

Duda je naglasio kako je izlaznost gotovo 70 posto, što bi, ako to potvrde izborni dužnosnici, bilo rekordno visoko za predsjedničke izbore u zemlji.

Poljski su birači na izborima mogli glasovati dopisno

Predsjednički izbori trebali su se održati 10. svibnja no odgođeni su zbog pandemije, a odlukom poljskog parlamenta na njemu su birači mogli glasovati i dopisno, poštom.

Ovaj prijedlog zakona, koji je prošao u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta, pripremila je stranka Pravo i pravda.

Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. Mnogi od njih glasali su dopisnim putem zbog restrikcija uvedenih radi pandemije koronavirusa. U prvom krugu izbora, održanom prije dva tjedna, izlaznost je bila 64,5 posto, što je najviše u 25 godina. Poljaci koji su došli na odmor u Hrvatsku u Splitu su satima čekali da bi dali glas svom kandidatu u poljskom konzulatu.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je jedan od prijedloga GI Narod odlučuje bio uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima. Vlada je proglasila da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma te je ideja dopisnog i elektroničkog glasovanja odbačena iako bi mnogima znatno olakšala glasovanje, primjerice, starijima ili onima izvan Hrvatske.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Guardian