Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, u toj zemlji bjesni rat. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku o općoj mobilizaciji te objavio da je 137 Ukrajinaca poginulo prvog dana ruske invazije. Najmanje tri jake eksplozije oko 5.30 čule su u glavnom gradu Kijevu, a gori na više mjesta. Sat prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je da je započeo napad na Kijev i to krstarećim ili balističkim projektilima. Potvrdio je i da su srušili ruski zrakoplov iznad Kijeva, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Ruski vojnici brzo napreduju i stežu obruč oko Kijeva, namjera Moskve je obezglaviti ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, rekao je dužnosnik Pentagona. 

U nastavku pratite tijek događaja:

SAD: Zelenski glavna meta, ruski agenti su se infiltrirali u Ukrajinu

08:25

Američki State Department objavio je da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “glavna meta ruske agresije”.

– Predsjednik Zelenskij predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavnom metom ruske agresije, kazao je za CNN glasnogovornik Ned Price.

Dodao je i da nadležna tijela SAD-a već tjednima govore da su se ruski agenti infiltrirali u Ukrajinu te da “djeluju unutar države”.

Štete u Kijevu

08:11

Jutro razotkriva razmjere oštećenja u Kijevu:

Zelenski pozvao istočnoeuropske članice NATO-a na pomoć

07:51

Zelenski je pozvao istočnoeuropske članice NATO-a na pomoć u obrani, javlja Reuters.

Zelenski je u video-obraćanju rekao da će Rusija prije ili poslije morati razgovarati s njima o prekidu invazije, te da će gubici Rusije biti manji što prije taj razgovor počne.

Pozdravio je i prosvjede ruskih građana.

Zelenski je također rekao kako je Ukrajina ostala sama u obrani svoje države.
– Ovoga jutra sami branimo svoju državu. Kao i jučer, najveće svjetske sile gledaju izdaleka, rekao je Zelenski. 

– Jesu li Rusiju uplašile jučerašnje sankcije? Na našem nebu i na našem tlu vidimo da to nije dovoljno, dodao je.

– Tko je spreman boriti se uz nas? Ne vidim nikoga. Tko je spreman dati Ukrajini jamstvo članstva u NATO-u? Svi se boje, rekao je Zelenski.

Rekao je i da Rusija uklanjanjem čelnika države želi politički uništiti Ukrajinu.

– Neprijatelj me označio kao metu broj jedan, a moju obitelj kao metu broj dva, rekao je Zelenski.

Kuleba usporedio napade s nacističkima

07:43

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba jutros je raketne napade na Kijev nazvao strašnima te ih usporedio s napadima nacističke Njemačke na grad 1941. godine.

– Ukrajina je porazila to zlo i porazit će i ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prerežite sve veze. Izbacite Rusiju iz svega, dodao je Kuleba.

Zelenski: Rusija je s raketnim napadima nastavila u četiri sata

06:40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak, u četiri sata ujutro, ali i da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Reuters.

U televizijskom govoru Zelenski je izjavio da su ruski udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

U četiri sata ujutro sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu.

BBC je prenio vijest ukrajinskih internetskih novina “Ukrayinska Pravda ” koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza. 

Nove eksplozije u Kijevu

05:54

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu.

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem Twittera da je započeo napad na Kijev. 

Geraščenko je napisao da se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije, objavio je Geraščenko. 

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.

Granična postaja u Zaporožju pogođena raketom, u Kijevu srušen zrakoplov

05:13

Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters. 

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu. 

Istovremeno je objavljeno i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Stambena zgrada navodno ima devet katova. To je za Reuters izjavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se zrakoplov srušio u kijevskoj četvrti Darnytskyi.

Pet sankcija EU-a Rusiji

03:46

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je, putem Twittera, pet sankcija koje Europska unija uvodi Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Podsjetimo, prva sankcija cilja na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, dok je drugi cilj sankcija tamošnjem energetskom sektoru, iznimno bitnom sektoru za normalno funkcioniranje ruske države.

Sljedeća se sankcija odnosi na zabranu prodaje zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima, a Rusima će biti i ograničen pristup ključnim tehnologijama, poput poluvodiča.

Na kraju, povlašten pristup EU više neće imati ruski diplomati i poslovni ljudi.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo tijek ratnih zbivanja

03:30

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je, u petak rano ujutro, tijek ratnih zbivanja u Ukrajini, uz dodatak da se situacija mijenja iz sata u sat.

U priopćenju, koje je poslano hrvatskim medijima, stoji potvrda da je 24. veljače ubijeno 137 ukrajinskih vojnika, od kojih 10 časnika. Nadalje, 316 ukrajinskih vojnika je ranjeno. Ističe se i da se borbe i dalje vode u sjevernom smjeru, u okrugu Peremoha i Hlukhiv.

Uz ostalo navodi se i da se na jugu Hersona vode obrambene borbe, ali i da su mehanizirane postrojbe Oružanih snaga Ukrajine ponovno zauzele cestovni most i osigurale lijevu obalu Dnjepra.

Iz veleposlanstva prenose procjenu glavnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valeriia Zaluzhnyija da su Rusi izgubili više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih borbenih vozila, te po šest zrakoplova i helikoptera.

Isto tako, u mailu veleposlanstva se otkriva da je dio vojske i naoružanja prebačen su u obranu grada Kijeva.

Nadalje, vojni zrakoplovi napadaju kolone okupacijskih ruskih postrojbi na područjima Nova Zburivka, Kupiansk, Nova Kahovka, te neprijateljske desante u blizini aerodroma Gostomel.

– Grupe kombiniranih snaga na području Donjecka i Luganska obnovile su položaj na prvoj crti bojišnice u pojedinim područjima kao rezultat borbenih djelovanja, stoji uz ostalo u priopćenju spomenutog veleposlanstva.

Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata

02:50

Britanske obavještajne službe objavile su da Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata protiv Ukrajine.

Službe, doduše, pretpostavljaju da je ruska vojska zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Černobil se, naime, nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

“Černobil nema nikakvu vojnu važnost”, ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je ranije bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

U izvješću spomenutih obavještajnih službi stoji i da Rusija najvjerojatnije nije postigla zadane ciljeve za prvi dan ratovanja, a razlog za to pronašli su u dobrom otporu ukrajinske vojske duž cijele linije fronte. 

Samo u jednom danu najbogatiji Rusi izgubili 39 milijardi dolara

02:16

Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su oko 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg. Najviše je, 6,2 milijarde dolara, izgubio predsjednik Uprave Lukoila Vagit Alekperov, dok su dionice Lukoila pale za oko 33 posto. Predsjednik Uprave Severstala Aleksej Mordašov izgubio je 4.2 milijarde dolara, a predsjednik Norilsk Nickela Vladimir Potanin tri milijarde dolara. Prema istom izvoru, ruski referentni burzovni indeks MOEX Russia zabilježio je pad od 33 posto, što je peti najgori pad u povijesti burze.

Kinesko veleposlanstvo organizira čartere za bijeg Kineza iz Ukrajine

01:53

Kinesko veleposlanstvo u Ukrajini pozvalo je kineske državljane da se mogu registrirati za čarter letove kako bi napustili tu zemlju.

U obavijesti objavljenoj na službenim “WeChat” stranicama veleposlanstva stoji da će registracije biti otvorene do 27. veljače.

U Ukrajini boravi oko 6.000 Kineza, naveo je glasnogovornik veleposlanstva.

Ranije ovoga tjedna veleposlanstvo Kine poručilo je svojim državljanima da ne idu u nestabilna područja, ali nisu spominjali napuštanje zemlje. 

Rusi stežu obruč oko Kijeva

01:07

Ruska vojska ima potpuno zračnu premoć u Ukrajini i steže obruč oko Kijeva s namjerom da obezglavi ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, kazao je američki vojni izvor.

Ruski vojnici iz smjera Bjelorusije brzo napreduju prema jugu i stežu obruč oko Kijeva, rekao je dužnosnik Pentagona.

– Vjerujemo da žele svrgnuti vladu i instalirati svoju, što bi objasnilo takvo napredovanje prema Kijevu, dodao je.

– Ukrajinska protuzračna obrana je neutralizirana i Ukrajinci nemaju zračnih snaga za obranu.

Ruska zračna premoć je potpuna, rekao je izvor.

– Rusi će u idućih nekoliko sati pokušati nagomilati snage oko glavnog grada i njegova će obrana ovisiti o kopnenim snagama i narodnom otporu.

Ruska vojska mogla bi biti oko Kijeva za koji dan, ako već ne i u petak ujutro, sudeći po brzini napredovanja, kazao je.

– Nema mnogo vremena. Mnogo toga će ovisiti o ukrajinskom otporu.

Amerikanci nametnuli sankcije Sberbanki i Bjelorusiji

00:44

Američka vlada nametnula je sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanku, objavilo je ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanku u roku od 30 dana. 

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga. 

Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. 

To znači da je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama.

Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjelorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu. 

Ministarstvo financija usmjerilo je mjere prema 24 bjeloruska pojedinca i organizacije. Sankcije su usmjerene na obrambeni sektor i banke koje imaju posebno bliske odnose s Moskvom. Sankcije ciljaju prema otprilike petini bjeloruskog financijskog sektora. 

Nove sankcije Rusiji rano u petak najavili su Japan i Novi Zeland. 

Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

Zelenskij potpisao opću mobilizaciju

00:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak navečer odluku o općoj mobilizaciji, javila je agencija Interfax Ukraine. Mobilizacija će biti provedena u roku od 90 dana od objave odluke.

Već je ranije objavljeno da muškarcima od 18 do 60 godina neće biti dopušteno da napuste zemlju.

Zelenski je u četvrtak navečer objavio i da je 137 Ukrajinaca poginulo prvog dana ruske invazije. Kazao je i da se njegova zemlja nastavlja boriti, ali i da na Europu pada nova željezna zavjesa. Nadam se da će Ukrajina ostati s njezine zapadne strane, rekao je. 

Izvor: Sloboda.hr/HRT