todorić, agrokor, plenković, dalić, ramljak, blogFoto: fah

Ivica Todorić u najnovijoj objavi na svojim internetskim stranicama u četvrtak je pozvao premijera Andrea Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka da objave ugovor o zalogu Agrokorove imovine trustu Madison Pacific ltd iz Hong Konga.

Kako Todorić navodi u najnovijoj objavi, “premijer Plenković na današnjoj sjednici Vlade ponovno brani pljačku otete privatne imovine, a skandalozni ugovor o roll-upu na koji sam više puta upozoravao naziva najboljim i najkorektnijim”.

“Još jučer je tvrdio kako nikakve mistifikacije nema, da je sve transparentno. Pa transparentnosti radi gospodine premijeru, gospođo Dalić, gospodine Ramljak pokažite hrvatskoj javnosti ugovor o zalogu Agrokorove imovine trustu Madison Pacific ltd iz Hong Konga koji je sastavni dio cijelog plana kriminalne organizacije. To može učiniti transparentni gospodin Ramljak već na današnjoj tiskovnoj konferenciji u 13 sati. Svima u Hrvatskoj i u svijetu tada će sve biti jasno. Transparentno, bez mistifikacije. Uvjeravam vas da je ugovor o roll-upu, koji se izruguje s Vladom i hrvatskim pravosuđem, samo mali dio kriminala koji krije ugovor s trustom iz Hong Konga”, kaže se u objavi.

Agrokor je 8. lipnja izvijestio da je potpisan ugovor o financijskom aranžmanu u visini od 480 milijuna eura. Kredit je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje.

Kredit su osigurali imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, a jamstvo za kredit je sva materijalna i nematerijalna imovina koja nije do sada založena.

Početkom rujna su kompanije iz sastava koncerna Agrokor izvijestile o sklapanju ugovora o zasnivanju založnog prava na svojim nekretninama koje nisu dosad založene, a temeljem zajma koji je Agrokor dobio početkom lipnja u visini od 480 milijuna eura. Tako su Jamnica, Ledo, Zvijezda, Belje, Vupik i PIK Vinkovci su početkom rujna izvijestili da su sklopili ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama između Agrokora, njegovih povezanih društava te Madison Pacific Trust Limiteda.

Naknadno, Jamnica i Ledo u svojim objavama navode da je 15. rujna sklopljen ugovor o zasnivanju založnog prava na određenim žigovima tih tvrtki između Agrokora i njegovih povezanih društva, među kojima su i te dvije kompanije, te Madison Pacific Trust Limited.

Taj je ugovor, kako se navodi u objavama, sklopljen “u svrhu zasnivanja i perfekcije osiguranja” u korist Madison Pacific Trust Limited “radi osiguranja sadašnjih i budućih tražbina koji svaki dužnik duguje osiguranim strankama, kako su svi definirani i u skladu s ugovorom o najstarijem (super-priority) kreditu od 8. lipnja ove godine”.

Prema objavama tih dviju tvrtki, Jamnica je založila pravo na na ukupno pet figurativnih žigova (tri Jamnice i dva Jane), a Ledo na njih četiri (jedan verbalni i tri figurativna žiga).

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr