admiral domazet lošo nedjeljom u 2 aleksandar stanković

Admiral u mirovini Davor Domazet Lošo u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva opovrgnuo je glasine da je u osamdesetima prošlog stoljeća surađivao s Udbom.

Voditelj Aleksandar Stanković je, razgovarajući o obavještajnoj prošlosti admirala Loše, rekao da ga prati glas da je surađivao s Udbom, te da je to po podacima Josipa Perkovića.

“Dok sam bio na razaraču Split, budući da sam objavljivao znanstvene i stručne radove, poznavao sam najbolje doktrinu NATO-a. Kao takav, kad su dolazili brodovi u posjet Splitu, određivao sam delegaciju, naravno da sam nakon toga morao podnijeti izvješće. Ali nikad nisam bio u Službi državne bezbednosti”, rekao je Domazet Lošo.

Godine 1991. raketirani su Banski dvori, a Domazeta Lošu su optužili da je znao za napad, a za njega nije rekao.

“Dolaskom u Zbor narodne garde, svi su bili upoznati s mogućim metama. Kad nisu uspjeli za 14 dana okupirati Hrvatsku, što je Milošević prvo mislio, trebalo je prijeći na otvorenu agresiju. Kada je Tuđman počeo pobjeđivati na diplomatskom polju, kad smo zauzeli vojarne i došli do oružja, u vojnom vrhu Srbije i JNA došlo je do prijepora što učiniti. Šampanjac su imali na stolu, da ga otvore kad Tuđman bude likvidiran. Kada su se dogodili Banski dvori, a predsjednik preživio, ja sam postao previše opasan, i bilo je najbolje da me se diskreditira. S jednim krakom išla je teza da sam KOS-ovac, iz jednog dijela iz HDZ-a. U Zagreb je stigao faks da sam znao o napadu. UDBI i KOS-u bilo je poželjno da se riješe Domazeta”, objasnio je Domazet Lošo.

Potvrdio je svoje mišljenje da UDBA i KOS danas upravljaju Hrvatskom.

“To je mentalni sklop koji se ne miri sa samostalnom državom Hrvatskom, pobjednicom rata”.

Stankovića je spomenuo u svojoj knjizi u kontekstu medijskog vučjeg čopora, pa je voditelj emisije admirala upitao što to znači.

“Vučji čopor je obitelj. Pozove se pet istomišljenika i jednog se stavi na stup. Vi ćete bolje raditi svoj posao ako ne budete jednostrani. Vi ste danas vojnik, jer informacijski rat neprestano traje”, rekao je, a Stanković je odgovorio “Na zapovijed admirale”.

“Ako je ovo početak, bit će dobro za sve nas”, rekao je admiral.

“Nikad nije kasno za novi početak”, dodao je Stanković.

Admiral je dodao da njega kao stručnjaka na HRT nisu zvali 15 godina, a Stankoviću je rekao kada se on i njegove glavešine počnu drugačije ponašati, više ga neće uvrstiti u vučji čopor.

U emisiji je predstavljena njegova knjiga Admiralovi zapisi. Cilj knjige je da on, kao osoba koja je obnašala sve dužnosti u Oružanim snagama i koji je stručnjak za geopolitiku, ispriča manje vidljivu stranu rata i o onome što je, kako kaže, 15 izgubljenih godina.

Pojasnio je da je dodatak Lošo drugo prezime, a ne nadimak kako mnogi misle.

U knjizi piše i da mu je otac za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u Wermachtu, za što dugo nije znao.

“S 18 godina bio je uvojačen u ustašku vojsku, ali je bio poslan u Njemačku. Sudjelovao je u bitci nekoliko krstarica i razarača u iskrcavanju saveznika u Norveškoj. Nakon toga vratio se u mornaricu NDH. To sam kasnije saznao, kad sam bio admiral. Završava u engleskom logoru na jugu Italije. ’46. se vratio, godinu poslije oženio. Nakon toga je već ’47. počeo služiti jugoslavensku vojsku za kaznu, služio je četiri godine”.

U Vojno-pomorskoj akademiji osjetio je nametljivost srpskih oficira. “U mornarici je bilo više Hrvata, 40-ak posto, 30-ak posto Srba”.

Bio je član Saveza komunista, jer nije mogao biti na visokoj dužnosti, a da nije bio u toj organizaciji. Ušao je oko 1975. godine.

1990. otišao je u Ratnu školu u Beograd. “Završio sam sve vojne škole, to je ulaznica za čin generala ili admirala. Odlazim tamo ’90. Bilo nas je 22, ajmo reći ‘veličanstvenih’, u kojem smo bili nas dvojica Hrvata iz mornarice…Ja sam dvostruki dragovoljac, pobjegao sam iz Beograda, nisam dočekao diplomu”, tvrdi admiral.

Stanković je spomenuo i Medački džep. “Ja sam bio načelnik Obavještajne službe. Danas se ne radi razlika između upravljanja i zapovijedanja. To je vrijeme kada je presretena zapovijed da će srpske snage napasti Gospić. Naravno da odlazim tamo, a bitno je bilo zaustaviti protuudar oklopne satnije srpskih snaga, to smo učinili”.

Stanković je pitao zna li za zločine.

“Da je bilo zločina, ne može se osporiti. U ratu nažalost stradavaju i nedužni ljudi, ali Hrvatska je vodila najčistiji rat u povijesti ratovanja, ali tu ima i žrtava. Imate izvješće. Imao sam informaciju da je Međunarodne snage unaprijed pripremaju kao zločinačku. Znajući za to što se sprema, predlažem generalu Bobetku da zamoli američkog pripadnika i vojnog izaslanika da idu u Medački džep. Oni su otišli tamo i sastavili izvješće. Ne mogu znati tko je odgovoran za zločine. Kako to da Haaški sud nije pokrenuo postupak ako su zločini takvi? Morat će doći do revizije tog procesa, jer nisu se pozvali ni na izvješće UN-a ni na izvješće ove dvojice Amerikanaca”.

Stanković je pitao koliko su Amerikanci pomogli u Oluji.

“Oni nama apsolutno ništa nisu planirali. Amerikanci su nama dali zeleno političko svjetlo, jer su bili spremni spriječiti izglasavanje rezolucije u Vijeću UN-a za zaustavljanje operacije”, rekao je admiral. Dodao je da je Milošević planski odlučio žrtvovati krajinske Srbe.

“Operacija Oluja je čin dobra”, ustvrdio je Domazet Lošo. “Ostavili smo četiri puta otvorena za siguran izlazak onih koji su željeli otići. Jedan od važnijih ciljeva naših planova je bio kako sačuvati srpske živote. Jedan razlog je ostaviti protivniku slobodu izbora, a drugo je da su jedna vojska i jedan narod spriječili genocid. Govorim za područje Bihaća”.

Tito je po njemu sin Bečanina i Hrvatice služavke, a nije bio osoba kojom ga se predstavlja. “Dokaz o njemu najbolje govori torbica od koje se nije odvajao, ja donosim sadržaj te torbice, tko pročita, sve će biti jasno”.

Europa ruši kršćanski identitet, dodao je admiral. Jedino je Putinova Rusija zemlja koja vraća identitet krščanstvu.

“Titov sprovod bio je najveći otvoreni skup masona”, rekao je Domazet Lošo, a u njih ubraja Tita, Pavelića i Churchilla.

Izvor: HRT/Direktno.hr