davor domazet lošo admiral

“Nismo u razdoblju hladnog rata, bolje je reći da smo u razdoblju vrućega mira. Dominantan je propagandni rat između supersila, više se ne vodi rat samo vojnom silom. I Rusija je prisutna u informacijskom svijetu, uz to što je razvila potpuno nova vojna sredstva, možda i bolja od onih američkih. Potpuno je drugi odnos snaga i sile se moraju uvažavati, koliko god SAD-u to teško pada”, rekao je Davor Domazet Lošo, umirovljeni admiral, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”.

Domazet Lošo je istaknuo kako je teško predvidjeti sljedeći potez ruskoga predsjednika, a koji će neizbježno djelovati globalno.

“Ukrajina nije lokalni, već globalni sukob u kojem su Amerikanci izgubili. Zaboravili su da su Rusi prije 10 godina rekli da će na svaku asimetriju djelovati asimetrijom. Uz to su Amerikanci precijenili Ukrajinu, koja nije potpuno funkcionalna država, već feudalna tvorevina u kojoj je na vlasti nekoliko oligarha. Ukrajina je riješeno pitanje, Crno more je definitivno u ruskim rukama”, istaknuo je Domazet Lošo.

“Ruske i kineske snage u istočnom Sredozemlju, a koje će se pojaviti na skorašnjoj vojnoj vježbi u tom području, u službi su propagande. A poruka je jasna: “mi možemo ući u vaše dvorište!” Drugi je problem što vrh naše države sve donedavno nije imao pojma da će se te vježbe dogoditi”, dodao je Domazet Lošo.

Na pitanje slušatelja je li moguć skorašnji novi globalni sukob, Domazet Lošo je odgovorio potvrdno.

“Danas se upravlja krizama, i takav je sukob moguć. Danas je to pitanje procjene pojedine sile može li taj rat platiti. Budući da je SAD prisiljen dijeliti moć, pa onda i o toj moći pregovarati, vjerujem da do takvoga sukoba neće doći”, zaključio je admiral.

Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.

Izvor: HRT