vlada zadužila

Dok su oči javnosti uprte u aferu oko novog ministra branitelja te zabranu emitiranja televizije Z1 i prosvjed protiv njega, nova hrvatska Vlada, unatoč žestokih kritika na račun bivše Milanovićeve Vlade zbog enormnog zaduživanja, već je u svom prvom tjednu krenula istim stopama.

Naime, na aukciji trezorskih zapisa u utorak Ministarstvo financija izdalo je 668 milijuna kuna i 2 milijuna eura vrijedne trezorce, objavljeno je iz Ministarstva financija. Ministarstvo financija ponudilo je na upis 500 milijuna kuna i 10 milijuna eura trezorskih zapisa.

Financijske su institucije, pak, podastrle znatno vrijednije ponude kunskih trezorskih zapisa, u iznosu od 1,641 milijardu kuna, dok je ponuda eurskih trezoraca bila manja od ponude i iznosila je 2 milijuna eura.

Ministarstvo je prihvatilo upis 668 milijuna kuna i 2 milijuna eura vrijednih trezorskih zapisa. Na taj način nova Vlada u samo nekoliko dana pokazala je svoj smjer. Po špranci “stare vlade” – u bolje sutra s novim zaduživanjima.

Kunski su trezorski zapisi izdani s rokom dospijeća od godinu dana, uz prosječnu kamatnu stopu od 1,35 posto, što je 0,11 postotnih bodova manje nego na zadnjoj aukciji trezoraca s rokom dospijeća od 364 dana. Zadnja aukcija trezorskih zapisa u kunama održana je 5. siječnja i tada je kamatna stopa na jednogodišnje trezorce iznosila 1,46 posto. S obzirom da na naplatu dospijeva 588 milijuna kuna vrijednih trezoraca, dug po trezorskih zapisima povećao se za 80 milijuna kuna, na 19,034 milijarde kuna. Istodobno je Ministarstvo prihvatilo i upis 2 milijuna eura trezoraca na rok od godinu dana, uz prosječnu kamatu od 0,4 posto, kao i na prethodnoj aukciji trezorskih zapisa u eurima ročnosti od godinu dana (od 8. prosinca 2015. godine). S obzirom da na naplatu dospijeva 11,8 milijuna eura trezoraca, ukupni dug po eurskim trezorskim zapisima smanjen je za 9,8 milijuna eura, na 100,48 milijuna eura.

Sljedeća aukcija održat će se 2. veljače putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS), najavljuje Ministarstvo financija.

Ne želimo biti neki teoretičari urote, no nekako nam se čini kako su sve teme i događaji koji su totalno “paralizirali” javnost zadnjih dana (afera Crnoja, zabrana emitiranja televizije Z1 i reakcija itd.) namjerno i dirigirano nametnute javnosti, dok su se u pozadini događale neke potpuno “nebitne” stvari poput sastanka s MMF-om i početak (bolje rečeno – nastavak) zaduživanja od strane nove Vlade.

Eh, kad bi se onoliko ljudi, koliko se jučer skupilo na prosvjedu branitelja, skupilo i na prosvjedu protiv kriminalnog zaduživanja narednih generacija Hrvata koje nas vode u totalno porobljavanje i destrukciju…

Autor: Frano Čirko
Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr/Ministarstvo financija