819972601511cf8eeaf772459001442_v4big

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, u sklopu svoje posjete SAD-u, u srijedu se nije našao s američkim predsjednikom Barakom Obamom već ga je u Bijeloj kući primio tek njegov zamjenik, potpredsjednik SAD-a Joe Biden. Obama je navodno bio spriječen drugim obvezama.

Diplomati nedvojbeno potvrđuju da se radi o svojevrsnom mini skandalu jer je diplomatskim protokolom predviđena tzv. ravnopravnost diplomatskih rangova, a njihovo nepoštivanje znači uvredu za drugu stranu. Tako je prema tzv. diplomatskim pravilima učtivosti, gosta Ivu Josipovića, predsjednika jedne suverene zemlje a uz to i američkog saveznika u NATO paktu, morao dočekati diplomat njegovog ranga, a to je jedino Barak Obama.

Hrvatski mediji nisu tome pridali važnost, ali u diplomatskim je krugovima, saznaje portal Hrvatski dom, ta informacija primljena s negodovanjem.

-Pa nije u SAD stigao predsjednik neke afričke države, već članice EU-a i NATO-a-komentarani su jučerašni događaji u SAD-u.

Istovremeno, neki diplomati kalkuliraju i s činjenicom da Josipović nije ni dogovorio susret s Obamom već je u SAD išao ‘turistički’.

Nakon sastanka s Bidenom, Josipović je hrvatskim medijima izrekao već više puta ponovljene fraze o vizama koje će se za hrvatske državljane ukinuti kroz neko vrijeme (ne zna se koje) te o energetskim temama koje je razglabao s američkim potpredsjednikom.

‘Pokisla’ hrvatska delegacija potom se uputila na ručak u RH Veleposlanstvo u Washingtonu.

Izvor: Hrvatski-dom.hr
Foto: b92.net