dip državno izborno povjerenstvo izbori kolinda

Što se Državnog izbornog povjerenstva (DIP) tiče, drugi krug predsjedničkih izbora održan 11. siječnja bio je legalan i legitiman. Službeni rezultati bit će objavljeni čim se izbori ponove na biračkom mjestu broj 46. u Karlovcu, poručuju iz DIP-a u odgovoru na Indexov upit.

No, činjenica da se na jednom biračkom mjestu u Karlovcu izbori moraju ponoviti 18. siječnja ne može dovesti u pitanje pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Odmah nakon što se zadovolji procedura, DIP će objaviti i potpune službene rezultate izbora.

“S obzirom na upite koje Državno izborno povjerenstvo zaprima u svezi broja dobivenih glasova kandidata koji su sudjelovali u ponovljenim izborima (drugom krugu glasovanja), potrebnih za izbor predsjednika Republike Hrvatske, izvješćujemo da će Državno izborno povjerenstvo, nakon što se provede ponovljeno glasovanje na biračkom mjestu br. 46 u Gradu Karlovcu i time prikupljenih i obrađenih rezultata glasovanja sa svih 6.352 biračkih mjesta, odmah donijeti i objaviti Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora”, stoji u zaključku donesenom na danas održanoj sjednici DIP-a.

Iz DIP-a također podsjećaju da su odmah 11. siječnja objavili privremene i nepotpune rezultate glasanja s obrađenih biračkih mjesta “na isti način na koji su bili objavljivani rezultati glasanja na svim do sada provedenim izborima za predsjednika Republike Hrvatske”.

>>> SDP se ne miri s porazom: Kolindina pobjeda je neustavna; Komadina: SDP je glavni krivac za poraz