predsjednički izbori rezultati josipović kolinda grabar kitarović

Predsjednička utrka ušla je u drugi krug. Prema privremenim, neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, aktualni predsjednik, SDP-ov kandidat Ivo Josipović, tijesno je pobijedio u prvome krugu, slijedi ga HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, koja za njim zaostaje samo 1,24 posto.

Josipović je osvojio 38,46 posto glasova, a Grabar-Kitarović 37,22 posto. Na izbore je izašlo malo više od 47 posto upisanih birača.

Debakl je ovo ne samo Ive Josipovića i Kukuriku koalicije, već i većine očito plaćenih i namještenih predizbornih anketa koje su Josipoviću davale ogromnu prednost.

Još veći dokaz za to da su predizborne ankete bile plaćene i namještene su rezultati prebrojanih glasova Ivana Vilibora Sinčića koji je osvojio 16,42% i Milana Kujundžića koji je osvojio 6,30% glasova. Predizborne ankete njihov postotak glasova nisu “pogodile” ni približno.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora mogli bi biti poznati tijekom utorka, nakon čega teku rokovi za prigovore, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Izuzme li se jedan slučaj iz Zagreba, nije bilo dojava o incidentima, a i u zagrebačkom slučaju utvrđeno je da nema elemenata prekršaja. Hrvatin je potvrdio da je na jednom biračkom mjestu jedan birač umro prirodnom smrću te izrazio sućut obitelji.

U službenoj interaktivnoj galeriji ispod pogledajte gdje su kandidati dobili najviše glasova: