cameron

Premijer David Cameron istaknuo je u nedjelju kako bi volio čim ranije održati referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, prije kraja 2017. godine, a što je obećao pobijedi li na parlamentarnim izborima u svibnju.

‘Referendum se treba održati prije kraja 2017. Bio bih presretan kad bismo to mogli učiniti i ranije. Čim prije budem mogao ispuniti obećanje da ću ispregovarati nove uvjete za članstvo u EU i obećanje o referendumu, to bolje’, rekao je Cameron za BBC. Cameron je davno obećao da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku svoje zemlje u reformiranoj Europskoj uniji ako njegova konzervativna stranka pobijedi na parlamentarnim izborima u svibnju.

U slučaju da s Bruxellesom ne uspije ispregovarati reforme, Cameron ‘ne isključuje’ nijednu mogućnost, ponovio je u nedjelju i zaprijetio da će povesti kampanju o izlasku Britanije iz Europske unije. Pod pritiskom javnog mnijenja i eurofoba, Cameron je krajem studenoga predstavio plan kojim želi ograničiti priljev europskih radnika u Veliku Britaniju tako što će tim ljudima ograničiti pristup socijalnim povlasticama.

Priznao je da bi za provedbu takva ograničenja trebalo mijenjati europske ugovore. Odustao je od drugih mogućnosti kao što je uvođenje kvote za dolazak stranaca jer su se tome usprotivili europski partneri podsjetivši ga da bi time kršio temeljno pravo EU o slobodnu protoku ljudi u Europi, prenosi Tportal.

Cameron, međutim, ne može biti siguran u izbornu pobjedu jer ankete daju blagu prednost laburistima. S druge strane strahuje se od još većeg uspjeha eurofobne stranke UKIP, koja je upravo na temi ograničenja imigracije izgradila svoj program i ostvarila dobar rezultat na izborima za Europski parlament u svibnju.