dario kordić zagreb sloboda na slobodi

Dario Kordić napokon je slobodan čovjek! Danas oko 14 sati stigao je u Zagreb nakon gotovo 17 godina zatvora u Grazu gdje je nevin služio kaznu na navodne ratne zločine za koje ga je optužio sud u Haagu.

Na zračnoj luci ga je dočekalo više stotina Hrvata koji su s oduševljenjem uzvkivali stari hrvatski domoljubni pozdrav “Za Dom spremni”. Među okupljenima bili su i Kordićeva supruga i djeca, te uža i šira obitelj. Također, viđeni su i Đurđa Šušak, Ivić Pašalić, sisački biskup Vlado Košić, Ljubo Ćesić Rojs, Zdravko Tomac, Ante Kovačević, Zvonimir Šeparović i drugi.

Satima prije predviđenog slijetanja zrakoplova iz Beča u zagrebačkoj Zračnoj luci počeli su se skupljati Hrvati svih generacija, da bi ga u trenutku izlaska iz carinskog prostora dočekao gromoglasan pljesak nekoliko stotina ljudi.

Nakon što se u suzama izgrlio sa suprugom i djecom, Kordić se okupljenima obratio vrlo emotivnim govorom u kojem je uputio zahvalu cijelom hrvatskom narodu te ponajviše Bogu.

Klikni LIKE ako smatraš da je Dario Kordić heroj, a ne zločinac!

Najzaslužniji što sam danas ovdje s vama je dragi Bog“, kazao je okupljenima Dario Kordić te je potom pozvao okupljene na zajedničku molitvu.

Ovo je pobjeda cijelog hrvatskog naroda iz Hrvatske, Herceg Bosne i iseljeništva“, kazao je Kordić čija je svaka rečenica bila prekidana pljeskom i uzvikivanjem njegovog imena.

Svi smo danas jedno srce, srce Hrvatsko“, uzviknuo je u jednom trenutku Dario Kordić, dodavši kako “ova pobjeda neće biti konačna dok je posljednji hrvatski uznik iz Haaga i drugih kazamata po svijetu ne dotakne hrvatsku zemlju“.

Kordić je posebnu zahvalu uputio i hrvatskim braniteljima te supruzi i djeci odnosno Katoličkoj Crkvi koje je nazvao “dvama dijelovima moje obitelji“. Među nazočnima Daria Kordića dočekali su i predstavnici Katoličke Crkve, a sisački biskup Vlado Košić u jednom je trenutku poveo kratku molitvu.

Dario Kordić poslije toga se uputio u masu pozdravljajući se i grleći sa svima koji tu to poželjeli, pa se od razdraganom mnoštva uspio odvojiti tek više od sat vremena nakon slijetanja na zagrebački aerodrom.

Tijekom dočeka dogodio se i incident. Tako je jedan od okupljenih počeo vikati “Sotono“, “Ubojico“! Došlo je do naguravanja, a nakon što su ga udaljili Kordićevi pristaše, odvela ga je policija.

>>> Poslušajte pjesmu koju je Dario Kordić dobio na poklon za vrijeme izlaska na slobodu

dario kordić na slobodi zatvor

Dario Kordić rođen je 14. prosinca 1960. u Sarajevu. Obitelj mu je živjela u Busovači, a porijeklom je iz hercegovačkog mjesta Grljevići u općini Ljubuški. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Bio je novinar, a od 1985. bio je zaposlen u poduzeću “Vatrostalna” u Busovači. Oženjen je i ima troje djece.

Bio je jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata: od 1992. do 1995., potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne (HZ H-B), a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR H-B); od 1994. do 1995., predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH). Zbog ratnih zločina koji su se zbili u bošnjačko-hrvatskom sukobu, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio ga je na 25 godina zatvora.

>>> Tomislavgrad: 450 uzvanika na donatorskoj večeri za Darija Kordića

Presuda Dariju Kordiću od 25 godina je veća od presuda Momčilu Krajišniku, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i Mili Mrkšiću za Ovčaru, te mnogo veća od presude Veselinu Šljivančaninu, također za Ovčaru. Kada se vidi što se Kordiću stavlja na teret i kakvi su dokazi, to je jedan od paradoksa Haaškoga suda. Čitava presuda, koju je Kordić stoički prihvatio i trenutno je služi u Austriji, temelji se na svjedočenju svjedoka, čiji je identitet zaštićen. Prema tome svjedočenju, Kordić je bio nazočan nekom sastanku, na kome se odlučilo nešto, što je rezultiralo nekim zločinom u Lašvanskoj dolini. Kordić je bio nazočan, no ne znamo što je govorio i kako je tamo dospio jer se to događalo u okruženom Kiseljaku. Kiseljak je još od siječnja 1993., bio izvan kontakta sa Lašvanskom dolinom.

Autor: Sloboda.hr
Foto: Dnevno.hr