1. Sudionici prošlogodišnjeg kolokvija

U Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u utorak 29. travnja, 2014. godine s početkom u 17 sati održava se

3. ZNANSTVENO-KNJIŽEVNI KOLOKVIJ ZADARSKI KNJIŽEVNI KRUG

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u utorak 29. travnja, 2014. godine s početkom u 17 sati održava se 3. Zadarsko književni krug. Riječ je o književno-znanstvenom kolokviju kojemu ovogodišnja tema glasi Prvo desetljeće 21. stoljeća na zadarskoj književnoj sceni. Namjera ovoga skupa je što podrobnije i znanstvenije proučavanje zadarske književne scene, a što do osnivanja ovog sveprihvatljivijeg kolokvija nažalost nije bio slučaj.

Kolokvij Zadarski književni krug zapravo je inicirao književnik Tomislav Marijan Bilosnić 2012. godine, a održava se eto već treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Zadarske županije, i u sklopu obilježavanja Županijskih dana.  Baš kao i prijašnijih godina tako je ove godine kolokvij okupio više vrsnih i uglednih hrvatskih znanstvenika, kako književnih teoretičara i književnih kritičara, tako i književnika i sveučilišnih nastavnika koji proučavaju i populariziraju bogatu književni zadarsku baštinu.

2. Zbornik radova

Ujedno navodimo imena sudionika ovogodišnjeg 3. Znanstveno-književnog kolokvija Zadarski književni krug: prof. dr. sc . Robert Bacalja; Tomislav Marijan Bilosnić, književnik; mr. sc. Sanja Franković; dr. sc. Dragan Gligora; mr. sc. Miro Grubić; dr. sc. Sanja Knežević; dr. sc. Tin Lemac; dr. sc. Željka Lovrenčić;Fabijan Lovrić, književnik; prof. dr. sc. Cvjetko Milanja; dr. sc. Tatjana Stupin; Davor Šalat, književnik; dr. sc. Igor Šipić  i Đuro Vidmarović, književnik.

Zaista se od ovako uglednih stručnjaka za književnost  i eminentnog  skupa očekuje obilje novih spoznajna, baš kao i tematska raznolikost na ozbiljenoj znanstvenoj razini (i pokazljivo predočavanje novih spoznaja). Ipak koje će uveliko pripomoći otvoranju zadarske pisane i književne  baštine (prihvatljivo prema svijetu) i hrvatskoj javnosti. Na Kolokviju se naglašivo raspravlja i govori o zadarskoj književnoj baštini nastaloj zadnjih desetljeća, koja bi trebala biti prihvatljiva  (u doticaju) sa svekolikim globalnim književnim kretanjama i zahtjevima ovodbnice.

Stoga će svi radovi sudinika koji su bili predstavljeni i izloženi na 3. Znanstveno-književnom kolokviju Zadarski književni krug  biti i objavljeni u posebnomu zborniku.

Autor: Ivan Raos