gornji grad zagreb

Prigdom ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Zagreba u subotu 31. svibnja, Turistička zajednica grada Zagreba daruje svojim sugrađanima i posjetiteljima besplatne razglede grada i to u: 10.00, 12.00, 16.00 i 21.00 sat. Dnevni razgledi grada organizirani su u tri termina prema sljedećem rasporedu:

· 10.00 Zaljubljeni Zagreb – 3 vodiča na hrvatskom jeziku, 1 vodič na engleskom

· 12.00 Zagrebački štikleci – 3 vodiča na hrvatskom jeziku, 1 vodič na engleskom

· 16.00 Zagrebački štikleci – 3 vodiča na hrvatskom jeziku, 1 vodič na engleskom

Prijave za razglede grada nisu potrebne, a polazište je ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. Dnevne razglede prati maskota Licitarko, a pri tomu posjetitelji će na Gornjem gradu susretati i likove iz Zagrebačke povjesnice. Svaki razgled traje 2 sata i završava na Strossmayerovom šetalištu. Ipak na Markovom trgu u 12.00 sati održat će se i svečana Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije s uobičajenom ophodnjom kroz ulice Donjeg i Gornjeg grada. Svi ostali programi Zagrebačkog „vremeplova“ uključeni su u proslavu Dana našeg grada, prema ustaljenoj satnici i rasporedu.

gradovi-pozadine-za-desktop-0002-Zagreb-trg-bana-jelacica

Ujedno TZGZ daruje sugrađanima i posjetiteljima tematski razgled „Puteni put Zagreba” s polaskom u 20.30 kod zdenca Manduševac. Prijava za razgled grada nije potrebna, a grupa se formira na licu mjesta, do njenog popunjenja. Na kraju razgleda sve sudionike očekuje piće i darovi iznenađenja.

Stoga podsjećamo čitatelje da će uoči Dana grada Zagreba u petak 30. svibnja, Gradonačelnik u palači Dverce dodijeliti nagrade u svih 12 kategorija natječaja „Uljepšajmo naš Zagreb“, u kojemu je i Turistička zajednica grada Zagreba sudjelovala u ocjenjivanju 4 kategorije: Najljepša zagrebačka ulica, Najljepši trg u kvartu, Najljepša terasa ugostiteljskog objekta i Najljepša okućnica obiteljske kuće.

zagreb slika

Stoga na kraju potrebno je spomenuti najsvečaniji dio proslave Dana grada Zagreba, a to je tradicijska procesija u čast Majke Božje od Kamenitih vrata (zaštitnice Grada Zagreba). Procesija će uslijediti nakon misnog slavlja koje će se održati u zagrebačkoj prvostolnici u 19.00 sati a, završiti će molitvom pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Autor: Ivan Raos
Foto: Zagreb.hr