Dalai Lama, komentirajući europsku migrantsku krizu tijekom nedavnog intervjua za BBC, rekao je da će Europa “postati muslimanska ako se izbjeglice ne vrate kući”. “Čuvajte Europu za Europljane”, poručio je Dalaj Lama.

Na pitanje novinara BBC-a koji bi trebao biti pravi odnos između europskih zemalja i “izbjeglica”, Dalai Lama je odgovorio: “Europske zemlje trebaju prihvatiti te izbjeglice i dati im obrazovanje i obuku, no cilj je – vratiti se u svoju zemlju s određenim vještinama.”

83-godišnji tibetanski budistički duhovni vođa dao je intervju iz svog doma u sjevernoj indijskoj državi Himachal Pradesh gdje je živio oko 50 godina.

Dalai Lama je desetljećima duhovni vođa tibetanskog naroda. Tijekom godina susreo se s desecima svjetskih vođa, duhovnim i vjerskim vođama i značajnim osobama.

Ovo nije prvi put da je javno govori o masovnoj migraciji u Europu iz trećeg svijeta.

U rujnu prošle godine, tijekom govora u Malmöu, u Švedskoj, potvrdio je svoje uvjerenje da je “Europa za Europljane”. Njegovi se pogledi do danas nisu malo promijenili.

Na pitanje novinara je li “izbjeglicama” – tj. ekonomskim migrantima u većini slučajeva – trebalo dopustiti da ostanu u Europi, ako to žele, on je komentirao: “Ograničeni broj… OK. No, cijela Europa [na kraju] će postati muslimanska zemlja – nemoguće. Ili u afričkoj zemlji, također nemoguće.”

Nastavio je govoreći: “Primite ih [migrante], pomozite im, educirajte ih, ali u konačnici oni bi trebali razviti svoju zemlju. Mislim da Europa pripada Europljanima.”

“Cilj bi trebao biti da se migranti vrate i pomognu obnoviti svoje zemlje … Morate biti praktični. Nemoguće da svi dođu.”