Zoran Milanović Tomislav Karamarko spojka

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama građana Cro Demoskop pokazuje blago smanjenje potpore dvjema najvećim hrvatskim strankama te postupno povećanje potpore novim strankama i listama.

SDP je i dalje najjača stranka s 23,4%. Drži prednost pred HDZ-om od 3% koji trenutno uživa potporu 20,5% birača. Slijede ih Laburisti koji s 6,8% prelaze izborni prag. HNS-u, koji je na četvrtome mjestu s 4%, najviše je opala popularnost, za gotovo 1% u odnosu na prošli mjesec. Nacionalni forum Nikice Gabrića ima sve bolji rejting (3,7%), baš kao i ORaH Mirele Holy (2,9%). Na ljestvici s rejtingom stranaka s izborom od 1 do 2,7 posto su: HSS (2,7%), HSP AS (2,2%), HDSSB (2,1%), HSP (1,7%), NL Milana Bandića (1,6%), Hrast (1,4%), HSU (1,2%), HSLS (1,2%), IDS (1,1%) i NL Ivana Grubišića (1,0%).

Predsjednik Republike Ivo Josipović čvrsto drži prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara. Slijedi ga Slavko Linić, kojeg je afera Šegon ipak okrznula pa mu je popularnost pala za 3,5%. Najveći skok ostvarila je Mirela Holy, sa šestog mjesta prošli mjesec stigla je na treće i tako iza sebe ostavila premijera.

Redoslijed na ljestvici najnegativnijih ne mijenja se mjesecima. Tomislav Karamarko, premda mrvicu manje nepopularan nego prošli mjesec, i dalje je na prvome mjestu. Slijede ga Zoran Milanović i Slavko Linić.

U ovom istraživanju već dugo nema kategorije odlikaša. Predsjednik je dobio graničnu četvorku, a Sabor i Vlada provukli su se s čvrstim dvojkama.

Autor: F.Č.
Izvor: HRT / Dalje
Foto: Mihaela Maras / tportal.hr