etična banka

Mnogi građani u Hrvatskoj imaju loša iskustva s bankama. Nepovoljni krediti s visokim kamatnim stopama pretvorili su nas u doživotne dužnike. Stoga, mnoge će obradovati vijest da se uskoro u Hrvatskoj otvara prva etična banka. U njoj će kažu, čovjek biti ispred profita. Tko će moći dobiti kredit, s kojom i kamatom i pod kojim uvjetima – saznala je za Labirint Ana Malbaša.

35-ogodišnji Goran Jeras diplomirani je fizičar. Sasvim se slučajno našao u polju ekonomije, i to u Nizozemskoj. Ondje je sedam godina bio konzultant komercijalnih banaka. Percepciju o bankarstvu promijenio je ulaskom u jednu sasvim neobičnu banku.

“Ja sam otvorio račun u toj banci i normalno se prvo iznenadio kako to da ne plaćam nikakve troškove na transakciju. Već mi je to bilo čudno, pomislio sam to je bila dobra banka”, kaže Jeras. Bila je to etična banka koju osnivaju građani okupljeni u zadruzi.

Uvidio je da postoje i drugi oblici ekonomije, odlučio se vratiti u Hrvatsku i prije otprilike pet godina pokrenuo proces osnivanja prve hrvatsku etične banke. Ona je u stopostonom vlasništvu zadruge za etično financiranje koja je stvarni centar moći. Zadrugari, kojih trenutačno u Hrvatskoj oko 400, s minimalno 2.500 kuna udjela u temeljnom kapitalu banke jedini mogu biti njezini klijenti. A u zadrugu se ulazi pod određenim uvjetima.

Etične banke imaju povoljnije uvjete kreditiranja. Kamatna stopa kreće se između 0 i 4 posto. Nema ni valutne klauzule. Osim toga, manji su i vlastiti udjeli. A depozitima sami upravljate.

Samo deset posto dobiti dijeli se unutar zadrugara, a ostalih 90 posto ponovno se ulaže. I to i za projekte čiji idejani tvorci nemaju mnogo početnog kapitala.

Za razliku od komercijalnih banaka, etična banka nudit će mogućnost financiranja početnika u poduzetništvu. Stručnjaci unutar usko specijaliziranih sekcija, poput onih za poljopripredu, energetiku, informatiku ili turizam, brinuti će se za svaki pojedini projekt. Priređivati će poslovne planove, sagledavati potencijale tržišta.

Ipak, treba paziti da banka ne posluje u minusu. Stoga se ne financira ono što pojedincu uistinu ne treba. U banci kredit mogu podignuti čak i nezaposleni pokažu li volju za radom i želju za napretkom.

Ovakav model povezivanja resursa i znanja može zvučati preidalistično, ali on funkcionira dugi niz godina u brojnim zemljama. Osmislila ga je europska federacija etičnih i alternativnih banaka i ukupno je 28 etičnih banaka u Europi.

Čovjek ispred profita – to je u interesu pokretača prve hrvatske etične banke. Je li ona moguća? Tek nam ostaje vidjeti. Svu potrebnu dokumentaciju imaju, a pred njima je još proces skupljanja početnog kapitala i odobrenje NHB-a. Etična banka je, kažu, potrebna ovoj naciji i njezino osnivanje može promijeniti mnogo toga ne samo unutar ekonomije već društva u cjelini. A ta promjena bi se mogla dogoditi skoro jer vrata ove banke namjeravaju otvoriti već ove godine.

Izvor: Sloboda.hr/HRT