cipras

Grčki premijer Alexis Cipras branio je u utorak dogovor o novom paketu pomoći postignutom na summitu eurozone izjavivši da iako je to bila “loša noć za Europu”, a sporazum “nametnut” Grčkoj, dogovor je spasio Atenu od izlaska iz eurozone i mora se provesti.

“U potpunosti preuzimam svoje odgovornosti za pogreške i previde i za potpisivanje teksta u koji ne vjerujem, ali koji sam obvezan provesti”, rekao je Cipras u intervjuu na javnoj televiziji.

Cipras je rekao da je vodio borbu da se ne smanjuju plaće i mirovine, dodajući da su fiskalne prilagodbe u sporazumu blaže od prilagodbi dogovorenih ranije.

Premijer, suočen sa snažnim nezadovoljstvom unutar svoje stranke Sirize zbog sporazuma, rekao je da se Grčka mora pridržavati fiskalnih prilagodbe predviđene sporazumom i dodao je da namjerava odraditi svoj puni četverogodišnji mandat te je isključio mogućnost prijevremenih izbora.

“Neću bježati od odgovornosti i pokušat ću provesti moj politički program tijekom četverogodišnjeg razdoblja”, kazao je.

“Gorka je istina da nam je ova jednosmjerna cesta za Grčku nametnuta”, istaknuo je Cipras. (Hina)