0,,17518758_303,00

Dok bavarski CSU uporno traži cestarinu za osobne automobile i u Njemačkoj, europski povjerenik za energetiku, njemački političar Oettinger predlaže da se u čitavom EU-u uvede naplata cestarine na autocestama.

Uoči izbora za Europski parlament, bavarski kršćanski demokrati opet privlače birače zalaganjem za uvođenje cestarina za osobna vozila i u Njemačkoj. Naravno, CSU ne želi naljutiti njemačke vozače, nego se prije svega zalaže da cestarinu plaćaju “samo stranci”. Obzirom da je to praktično nemoguće uskladiti s propisima Europske unije, razmišlja se o vinjetama gdje bi se onda za taj iznos smanjio porez na osobna vozila kojeg plaćaju Nijemci.

Stanovnici najjužnije njemačke pokrajine se ljute što praktično čitav promet Europe teče po njihovim cestama i za vrijeme godišnjih odmora tamo redovito nastaju zastoji dugački i po nekoliko desetaka kilometara. A mada u tim kolonama ima i mnogo vozila drugih zemalja, Bavarci od svega toga nemaju – ništa. Današnji automobili rijetko imaju potrebu da barem u Bavarskoj napune spremnike gorivom, nego tek prolaze kroz tu pokrajinu.

Još uvijek se i u Njemačkoj “razmišlja”

Cestarina za osobna vozila je zapravo ušla i u koalicijski sporazum ove vlade Angele Merkel. Ali baš zbog pitanja kako da se uvede cestarina, a da se pritom ne opterete njemački vozači, nema baš mnogo političara kojima je osobito stalo do realizacije tog projekta. Jer i ta ideja da Nijemci onda plaćaju manji porez na osobna vozila ima nedostataka: vlasnici ekoloških vozila ionako plaćaju minimalni, a neki uopće ne plaćaju porez na osobna vozila. Što onda s njima? Ipak, njemački ministar prometa Alexander Dobrindt koji je član bavarskog CSU-a je i uoči izbora za EP još jednom najavio kako će takva cestarina “za strance” doći veoma skoro, možda već 2016.

Takvih ideja za diskriminaciju stranih vozača zapravo ima sve više u Europskoj uniji. Nedavno je i francuska ministrica za okoliš i energetiku Ségolène Royal najavila naplatu cestarina za strana teretna vozila čak i ako ona ne koriste autocestu, nego opterećuju lokalne prometnice koje teku paralelno s glavnim prometnim tokovima. Sve je to postalo previše europskom povjereniku za energetiku i političaru Merkeličinih kršćanskih demokrata, Günteru Oettingeru koji se u razgovoru za list Welt am Sontag založio za zajedničku, europsku cestarinu koja bi onda vrijedila za sve zemlje Europske unije.

Ujedinjena Europa na četiri kotača

Jer na europskim autocestama doista vlada golema zbrka. U nekim zemljama postoje paušalne naplate mreže auto-cesta, u nekim pak postoje naplate pojedinih dionica, a neke zemlje uopće ne naplaćuju cestarinu. Postoji vječiti problem iznosa gdje neke zemlje, poput Slovenije, naplaćuju nerazmjerno mnogo za svoje vinjete obzirom na njihovu mrežu.

Europski povjerenik nije ulazio u detalje kako bi izgledala ta europska naplata korištenja autocesta, ali tu Europska unija ne želi “omastiti brk”, nego želi da sav taj novac od cestarina odlazi u nacionalne blagajne. Tim više što europski povjerenik smatra kako se u dogledno doba više neće moći pouzdati samo u državni proračun kod gradnje prometnica i kako će se morati dopustiti i privatna ulaganja. A ti investitori će onda htjeti i ubirati dobit, pa je sada nužno, smatra Oettinger, stvoriti jedinstvena, europska “pravila igre” kod takvih “privatnih autocesta”.

No ideja povjerenika Oettingera nije naišla na osobito razumijevanje, čak ni među političarima bavarskih kršćanskih socijalista (CSU). Oni očito procjenjuju kako bi trebalo dugo čekati da se sve zemlje Europske unije dogovore oko zajedničkih normi i standarda naplate cestarine. Tako i glavni tajnik stranke CSU Andreas Scheuer preko lista “Die Welt” poručuje europskom povjereniku za energetiku “neka se radije lijepo odmori preko uskršnjih blagdana, umjesto da tu glumi europskog učitelja”.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: dpa