čeh liberland država granica hrvatske i srbije dunav

Država se prostire između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava, u blizini grada Zmijovca (Hrvatska) i Bačkog Monoštra (Srbija), piše tportal. Na nekim kartama i grafikonima ova zemlja zove se Gornja Siga, a meandriranje Dunava mijenja granicu između Srbije i Hrvatske.

Prema Jedličkinu mišljenju, zahvaljujući poslijeratnoj napetoj atmosferi između te dvije zemlje, nijedna od njih nema ingerenciju prema području od oko 650 hektara pa ga je on označio ničijom zemljom – Terra nullius. Jedlička kaže da njegova država ne ugrožava ni Srbiju niti Hrvatsku.

Na opasku: ne može pojedinac u suvremenoj Europi uspostaviti novu državu, Vit Jedlička tvrdi suprotno pozivajući se čak na međunarodno pravo.

‘Demokratska Republika Liberland suverena je država nalazi između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava’, kaže samouvjereno na internetskoj stranici nove države – Liberland.org.

Kako njezin tvorac tvrdi, moto je ove države ‘Živi i pusti druge da žive’, a njezino je uređenje ‘ustavna demokratska republika’.

Službeni jezik nije ni srpski niti hrvatski, već češki, jer je to tako odredio predsjednik Liberlanda Vit Jedlička.

Jedlička tvrdi da radi se o zemlji potpune osobne i ekonomske slobode njezinih stanovnika, što je garantirano Ustavom koji ograničava utjecaj političara na živote naroda Liberlanda iliti Zemlje slobode.